Exekutoři budou muset dlužníky lépe informovat, někteří to ale chtějí bojkotovat

Události: Exekutoři budou muset zjednodušit a zpřehlednit dokumenty, které zasílají dlužníkům (zdroj: ČT24)

Exekutoři budou muset výrazně zjednodušit a zpřehlednit dokumenty, které zasílají dlužníkům. Počítá s tím vyhláška ministerstva spravedlnosti. Původně připravilo vzory formulářů k dobrovolnému využití, po odporu Exekutorské komory se je však rozhodlo zavést jako povinné, uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle komory však nemá k takovému postupu zákonné zmocnění.

Soudních exekutorů je v současnosti 154, přičemž každý z nich používá svou vlastní podobu dokumentů. „Potřebujeme, aby se lidé orientovali, aby věděli, co po nich exekutor chce, proč to po nich chce a co s tím mají dělat,“ vysvětlil sjednocení listin ministr.

Exekutorská komora uvedla, že Pelikán „nepochopitelně otočil“ a chce kvůli sbírání hlasů před sněmovními volbami porušit zákon. Exekuční šablony budou podle stavovské organizace stát nejméně 40 milionů ročně, a menší exekutorské úřady se tak po nedávném snížení exekučního tarifu „opět přiblíží riziku ekonomického kolapsu“.

„Je naivní domnívat se, že řada dlužníků neuhradí vymáhanou pohledávku dobrovolně ve stanovené lhůtě pouze proto, že nerozumí doručovaným listinám,“ napsala mluvčí komory Kateřina Zoubková.

„Výsledkem budou stohy papíru a kvantum úředního jazyka, což přinese dodatečné náklady v řádu desítek milionů korun, ale vůbec nezlepší porozumění ze strany povinného, možná dokonce naopak,“ míní prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková.

„Připadá jim to nešťastně přehledné,“ komentoval postoj exekutorů k novým formulářům ministr Pelikán. Prý se například zdráhali uvádět v dokumentech své úřední hodiny, aby je dlužníci nechtěli kontaktovat.

„V listinách se nevyznají ani právníci“

Zjednodušení dokumentů vítá nevládní organizace Člověk v tísni, která se na jejich nové podobě podílela. „Současná praxe je úplně absurdní. Exekuční řízení není až tak složité, ale je mimořádně nepřehledné,“ podotkl člen organizace Daniel Hůle, podle nějž se v listinách nevyznají ani právníci, natož laici.

„Domníváme se, že někteří exekutoři formulují výzvu ke splnění vymáhané povinnosti schválně nepřehledně,“ upozornil s tím, že pro exekutora je ekonomicky nevýhodné, když dlužník zaplatí sám ve stanovené třicetidenní lhůtě. „V této džungli se navíc často vytváří prostor pro nárokování neoprávněných částek,“ dodal. Ze změn bude podle něj nejvíce těžit věřitel, který na rozdíl od exekutora nemá motivaci k tomu, aby dlužník zaplatil pozdě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hůle poukázal i na zcela konkrétní problém plynoucí z toho, že exekutoři v exekučním příkazu uvádějí, že proti němu není přípustný žádný opravný prostředek. „Devadesát procent povinných tak nemůže tušit, že nějaké procesní kroky možné jsou,“ uvedl. Dodal, že exekuce může v části případů skončit i jejím zastavením, při kterém může být náhrada jejích nákladů uložena i věřiteli.

Informace přehlednější i podrobnější

Unifikovaných vzorů ministerstvo vypracovalo přes 90. Zahrnují například výzvu k dobrovolnému plnění, různé typy exekučních příkazů nebo příkaz k úhradě nákladů exekuce. Nové formuláře obsahují v úvodu přehlednou tabulku se jménem dlužníka a věřitele či s výší vymáhané částky.

Společně s prvním zaslaným dokumentem navíc dlužník dostane shrnuté základní informace o exekučním řízení včetně grafického znázornění kroků od zahájení exekuce až po její skončení. Součástí poučení bude i odkaz na web ministerstva, kde dlužníci získají další informace a také formuláře například pro opravné prostředky.

Za bojkot hrozí postih, varoval Pelikán. Komora spoléhá na ÚS

Vyhláška už prošla připomínkovým řízením, musí ji ještě posoudit Legislativní rada vlády. Po vydání předpisu chce dát ministerstvo exekutorům půl roku na to, aby novince přizpůsobili své databáze. Dlužníci by se tak s novými dokumenty mohli setkat v polovině příštího roku.

Zmocnění ministerstva k tomu, aby stanovilo povinnou podobu formulářů, odvozuje Pelikán od ustanovení exekučního řádu, podle nějž ministerstvo určí vyhláškou „postupy při výkonu exekuční a další činnosti“.

Někteří z oslovených exekutorů už nyní avizují, že vzory používat nebudou. „Povinní jsou vzdělaní lidé a dokáží si to spočítat sami, takže nemám v úmyslu tyto formuláře používat,“ uvedl soudní exekutor Ondřej Svoboda.

„Pokud by to nějaký exekutor bojkotoval, tak se stane předmětem zájmu našeho dohledového oddělení a bude postihován tak, jak postihován být může. Teoreticky by třeba mohl o úřad i přijít,“ uzavřel ministr. Podle Exekutorské komory je však „téměř jisté“, že vyhlášku zruší Ústavní soud.

Vydáno pod