Bublina, která po Vánocích splaskne. Za drahé máslo mohou i nákupy do mrazáků

Drahé máslo je výsledkem rostoucí poptávky. Mohou za to i samotní spotřebitelé, kteří si z obav před vyšší cenou kupují před Vánocemi zásoby do mrazáků. Shodla se na tom většina hostů předvolební debaty ČT24. Stát by proto podle nich do cen zasahovat neměl, protože časem samy opadnou. „Po Vánocích tu bude másla, že nebudeme vědět, co s ním,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ceny másla jsou nyní rekordně vysoko v celé Evropské unii. Potravináři mluví o vysokých maržích obchodníků, ti vinu svalují na vysoké nákupní ceny smetany.

Máslo se proto stává i politickým tématem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval ministra financí Ivana Pilného (ANO) a šéfa resortu zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby situaci vyřešili. Cenou mléčných výrobků se bude v říjnu zabývat i vláda. 

Lídři stran diskutovali o zemědělství a životním prostředí (zdroj: ČT24)

Kováčik: Vyčítali nám banány a teď se rvou o máslo

Mezi politiky ale panují rozpory, zda by měl stát do trhu s máslem zasahovat. Komunisté mají v tomto ohledu jasno. Podle Pavla Kováčika (KSČM) stojí za vysokou cenou obchodníci, kteří využili vyšší poptávku. Nečekal by proto, až trh cenu vyřeší: „Stát by zde měl uplatnit intervenci.“ Jako jednu z variant zmínil uvolnění strategických zásob másla z hmotných rezerv. „Nám se vyčítalo, že se za nás stály fronty na banány, a teď se lidé rvou o máslo,“ dodal.

S uvolněním státních zásob másla na trh by souhlasil i Jaroslav Faltýnek (ANO). Stát by podle něj ale jinak více zasahovat neměl. „Pohybujeme se v tržním prostředí. Neumím si představit, jak chce premiér řešit cenu másla,“ poznamenal. Situace se podle Faltýnka časem uklidní a cena bude postupně padat.

Roman Váňa (ČSSD) v kontrole obchodníku problém nevidí. Vysoká cena másla je ale i podle něj jen přechodný jev: „Poptávka prostě stoupá. Naši občané se začali předzásobovat, což je logický tlak na zvýšení ceny. Až se všichni dozásobí, cena možná zase klesne.“

Ceny másla
Zdroj: ČSÚ

Do Vánoc cena možná ještě poroste

I Jan Zahradník (ODS) souhlasí s tím, že stát by měl učinit určitá opatření a prozkoumat důvody zdražení másla. „Obecně vzato si ale myslím, že trh to může vyřešit. Směrem k Vánocům se ovšem cena ještě bude držet a možná ještě poroste a dosáhne i 90 korun,“ upozornil. Hledání viníka vysoké ceny podle něj navíc nepostihuje podstatu problému: „Ta byla v samotném počátku v nepřiměřených regulacích Evropské unie.“

Marian Jurečka (KDU-ČSL) k tomu ovšem poznamenal, že EU už ceny mléka dva roky nereguluje. Za poslední tři roky se v Česku dokonce zvedla produkce mléka natolik, že země je nyní na úrovni 130 procent soběstačnosti.

Za nárůstem ceny proto podle něj stojí vyšší poptávka po másle z Číny. Spotřebitel se také poslední dva roky více přiklání k živočišným tukům. „Když se to potká v takto krátké době, trh prostě reaguje,“ uvedl s tím, že svůj podíl na tom mají i média, která vyvolávají hysterii. „Lidé potom jdou a kupují si zásoby do mrazáku. Po Vánocích tu bude másla, že nebudeme vědět, co s ním,“ dodal.

Vánoce mají vliv na cenu másla i podle Starostů. „Jsme zvyklí dělat si zásoby a potom dojde k těmto problémům,“ domnívá se Jana Krutáková (STAN). Z vysoké ceny másla by proto politické téma nedělala.

Spotřebitel odchází od rostlinných tuků

Volnou ruku trhu by nechal i Herbert Pavera z TOP 09. Prodejci podle něj jen využili toho, že je vysoká poptávka po smetaně: „Spotřebitel chce kvalitnější potraviny a odchází od rostlinných tuků. Určitě přijde během pár týdnů doba, kdy se to ustálí, popřípadě i klesne. Věřím, že to bude jen přechodný jev.“

Podle Jaroslava Holíka (SPD) je sice Česko v oblasti mléka soběstačné, ale převažuje zde černostrakaté plemeno krav, které má mléko méně tučné: „Měli bychom chovat i jiná plemena.“ Podobná situace jako s máslem zde byla podle Holíka dříve i s vejci a vyřešila se. Ani on by tedy nic nereguloval.

Zelení: Problém je v celém systému

Radek Holomčík z Pirátů považuje kauzu kolem másla za nafouknutou bublinu, kde cenu vyšponovaly obchodní řetězce. „Je to i vizitka dlouhodobé politiky našich vlád ve vztahu k podpoře lokálních trhů. Potřebujeme hlavně dostat spotřebitele co nejblíž k producentovi,“ uvedl s tím, že například rodinné farmy zbytečně zatěžuje papírování a farmáři mají ztížený prodej ze dvora. 

Zelení by se zaměřili na celý proces výroby másla včetně toho, jak vznikají marže. „Zemědělci si často stěžují, že jejich výkupní ceny jsou velmi nízké, takže evidentně je někde v systému problém,“ upozornila Magdalena Davis.

Do předvolebních debat jsou představitelé politických stran a hnutí zváni na základě výsledků výzkumu, který pro Českou televizi vypracují agentury Median a Kantar TNS CZ. Klíčem k účasti hostů v předvolebních debatách je jejich pořadí v rámci výzkumu celostátního volebního potenciálu.