Městští řidiči nechtějí se zápisem auta čekat. Přesunuli se na venkovské registry

Události: Každý třetí žadatel o záznam v registru aut bydlí jinde (zdroj: ČT24)

Už čtyři měsíce nemusí Češi vyřizovat změny v registru vozidel v místě, kde mají trvalé bydliště či sídlo firmy. Mohou na jakýkoliv registr v republice. Od června do konce září tuto možnost využilo bezmála 160 tisíc lidí, což je třetina z necelého půl milionu žadatelů. Ulevilo se například Praze, kde sídlí mnoho firem, a přitom jejich auta jezdí po celé republice. Převážně v menších městech, zejména blízko krajských měst, naopak hlásí nárůst počtu žadatelů.

Obecně lze říci, že více práce mají hlavně v obcích, které leží blízko krajských měst. Třeba v Hořicích nedaleko Hradce Králové se počty změn, jež úředníci do registru zapisují, meziročně takřka zdvojnásobil. V Uničově u Olomouce se číslo zvedlo o 73 procent a v Orlové, která je na dohled Ostravy, pak o 60 procent. Počet motoristů, kteří za uvedené období navštívili tuzemské registry, je přitom srovnatelný s loňskem - bylo jich téměř půl milionu.

Více úředníků

Některé úřady kvůli většímu zájmu žadatelů personálně posílí. Další o tom uvažují, ale zatím čekají, jestli se situace nezmění. Úředníky nabere třeba Plzeň, která zaznamenala přibližně třetinový nárůst. Za poslední čtyři měsíce přišlo zhruba o 2,3 tisíce lidí více než za stejné období loni. „Mezi žadateli jsou například firmy, které mají formální sídlo v jiném městě, ale své provozovny v Plzni, nebo lidé dojíždějící za prací do Plzně, například z Klatovska, Domažlicka i odjinud,“ popisuje Jiří Marek, vedoucí Odboru registru vozidel plzeňského magistrátu. Podle statistik ministerstva dopravy pak téměř polovina žadatelů není z Plzně.

Města s největším přírůstkem a úbytkem operací v registru vozidel
Zdroj: Ministerstvo dopravy

To českobudějovičtí motoristé si oblíbili registr v Jindřichově Hradci nebo Českém Krumlově. „Vytíženost našeho úřadu se zvýšila. Po zrušení místní příslušnosti navštěvují registr vozidel lidé hlavně z Českých Budějovic a okolních úřadů,“ potvrzuje Karolína Průšová z jindřichohradecké radnice.

„K nám zase jezdí zpravidla lidé z Hradce Králové a Chlumce,“ doplňuje vedoucí dopravního odboru v Novém Bydžově Miroslav Vostruha. Podle něj se podíl „přespolních“ po prvotním náporu před prázdninami ustálil na čtyřiceti procentech.

Praze ubylo 13 tisíc žadatelů

Největší počet změn v registru vozidel provedly od letošního června do konce září pochopitelně úřady ve třech největších českých městech. Ministerstvo dopravy spočítalo, že v Praze přišlo k přepážce přes 96 tisíc lidí, čtvrtina byla mimopražských. Úředníci v Brně vyřídili žádosti 16 tisíc motoristů, třetina přijela odjinud. A stejný podíl přespolních má i Ostrava.

„Jsem rád, že jsme lidem usnadnili kontakt s úřady a že toho využívají. Za první čtyři měsíce vyřídilo svou žádost na registru vozidel mimo svůj spádový úřad 34 procent řidičů,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Krajská města: rozdíl počtu operací v registru vozidel ve srovnání 2016 a 2017
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Dle statistik ministerstva dopravy ubylo ve srovnání s loňským rokem třeba Praze asi 13 tisíc lidí jen od června do konce září. Úředníci v Hradci Králové zaevidovali v registrech o šestinu méně změn než loni a v Karlových Varech je to jen o něco menší podíl. Mezi nejčastější úkony prováděné v registru vozidel přitom patří změna vlastníka auta, registrace nového či dovezeného auta nebo nahlášení jeho zániku.