Falešný lékař z Ruska předepisuje v Praze ilegální léky

Praha - Již od roku 1998 v Praze bez povolení ordinuje ruský lékař Vasily Klyuev. Z Ruska má sice lékařský titul, u nás ale nesložil ani základní zkoušky, není členem České lékařské komory (ČLK) a předepisuje neregistrované léky. To vše je v rozporu se zákonem. Ošetřuje přitom i pacienty s rakovinou. Kauzou se zabývala Kateřina Hrochová z Reportérů ČT.

Na Klyuevovu ilegální činnost upozornila žena, kterou si do své ordinace vybral jako sestru. Anna Achkas je Ukrajinka a v Čechách žije se svojí malou dcerkou a rodiči od roku 2008. V roce 2009 se s lékařem podle svých slov seznámila na dovolené. Jelikož Anna sama neměla zdravotní vzdělání, vyrobil jí falešný průkaz. Po čtyřech měsících pak od něj utekla.

Klyuev nemá registrovanou ordinaci a není členem lékařské komory. Ministerstvo školství mu v roce 1999 uznalo diplom z všeobecného lékařství vydaný Akademií Sečenova v Moskvě. Aprobační zkoušku, která má prověřit jeho odbornost a schopnost samostatně léčit, ale nesložil. „Přihlásil se k jejímu absolvování celkem třikrát, naposledy v roce 2010. Ani jednou neuspěl,“ sdělila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

  • Ordinace v Jeruzalémské 11 zdroj: ČT24
  • Ordinace v Jeruzalémské 11 zdroj: ČT24

„Speciálně vyrobené“ léky mohou být nebezpečné

Přestože na něj bylo před půl rokem podáno trestní oznámení, nadále léčí. Reportéři ČT získali pomocí skryté kamery záznam dokumentující postupy Kluyevovy léčby. Fiktivnímu pacientovi předepsal léky Abnoba Viscum a Polyoxidonium, které podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv nejsou v České republice registrovány, a tudíž ani schváleny k použití.

Podle Anny lékař lék Abnoba Viscum nakupoval v Německu a přelepoval ho svými vlastními etiketami s názvem Abnoba Viscum Kompositum. Pak takový lék vydával za speciálně vyrobený na objednávku. „Léčivo může mít při vyšším dávkování těžké vedlejší účinky jak pro onkologické pacienty, tak pro jiné,“ uvedla na dotaz ČT firma Abnoba. Klyuev lék podle Anny prodával až za 250 eur za ampuli. Za konzultaci si podle záznamu skryté kamery účtuje 500 korun, za léčbu pak 2 000 korun.

Homeopatie versus injekce

Podle pražské policie se Klyuev brání tím, že vykonává pouze homeopatickou, nikoliv lékařskou péči. Na jeho ordinaci v ulici Jeruzalémská 11 v centru Prahy však visí štítek s nápisem Onkologická a imunologická ordinace. Kriminalisté zjistili, že provádí i tzv. invazivní léčbu, ke které není oprávněn, jelikož není členem ČLK. To ČT potvrdil i jeden z pacientů, který se u Klyueva léčil se zhoršenou imunitou. Klyuev mu mimo jiné aplikoval injekce, účet za léčbu se podle pacienta vyšplhal na 1 000 eur.

Falešný lékař z Ruska (zdroj: ČT24)

Na záznamu skryté kamery Klyuev tvrdí, že pracuje pod Českou lékařskou homeopatickou společností. Jejím členem se ale stal až letos v únoru. Jiná profesní organizace homeopatů, Česká komora klasické homeopatie, ho letos v březnu odmítla, protože mu chybí akreditované vzdělání v oboru. ČLK popřela, že by s ní Klyuev jednal o imunologii a homeopatii.

Upozornila na podvod, dostala podmínku

Anna po čase na podvod upozornila e-mailem jednoho z pacientů, který se nalézal ve čtvrtém stadiu rakoviny. „Pracovala jsem nějakou dobu s panem Klyuevem a vím, že je podvodník. Ráda Vám pomůžu. Je mi líto, že na nemocných lidech pan Klyuev vydělává peníze. To je závadný čin,“ napsala pacientovi.

Pan Klyuev se o e-mailu dozvěděl a podal na Annu trestní oznámení pro porušení listovního tajemství. Obvodní soud pro Prahu 1 ji uznal vinnou a odsoudil ji podmíněně na půl roku. Městský soud po odvolání rozsudek zrušil pro nedostatečné důkazy a vrátil případ na obvodní soud. Anna by ráda zůstala s rodinou v Čechách, pokud jí však podmínka zůstane, úřady jí neprodlouží vízum.

Vydáno pod