Čeští politici odsoudili násilí při katalánském referendu

Čeští politici odmítli tvrdý zásah španělské policie při nedělním referendu o nezávislosti Katalánska, po kterém zůstaly stovky zraněných. Odmítavé reakce zazněly napříč politickými stranami. Někteří vyzvali i Evropskou komisi, aby násilnosti odsoudila.

Hlasování v Katalánsku proběhlo navzdory odporu centrální madridské vlády. Pořádková policie se proto snažila voličům v hlasování zabránit. Zhruba 850 lidí bylo při střetech s policisty zraněno. Právě zásah policistů a množství zraněných vyvolaly kritické reakce i za hranicemi Španělska.

„Jsem zastánce dohody a jednání podle pravidel. Je velmi nešťastné, když se spory řeší násilím,“ komentoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) průběh referenda. „Zásah španělské policie je absolutně nepřijatelný. Skoro 900 zraněných, starých, mladých, žen. To jsme v Evropě, v roce 2017?“ uvedl na Twitteru předseda ANO Andrej Babiš.

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) pokládá otázky spojené s územní celistvostí Španělska za interní záležitosti země. „Nicméně zásah policie proti těm, kteří se snažili zúčastnit referenda, pokládám za naprosto nepřiměřený a očekávám, že bude vyšetřen,“ dodal. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil incidenty za politováníhodné. Věří, že se nebudou opakovat. Jde podle něj ale o věc, kterou si musí Španělé vyřešit sami.

Proti násilí se už v neděli vyjádřili také čeští europoslanci, bývalý prezident Václav Klaus i několik poslanců. „Považujeme za nepřijatelné, aby kterákoliv vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor,“ uvedl Klaus ve společném tiskovém prohlášení se svými spolupracovníky a vyzval Evropskou komisi, aby násilnosti odsoudila.

Také předseda ODS Petr Fiala považuje násilí vůči katalánským voličům za nepřijatelné. „Nic nevyřeší, pouze zradikalizuje umírněné,“ napsal na Twitteru. Marek Ženíšek z TOP 09 na svém Facebooku podotkl, že není zastáncem jednostranného vyhlášení nezávislosti a referendum považuje za protiústavní. Důrazně však odmítl tvrdý postup pořádkových sil.

Europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN, zvolen za TOP 09) se v pořadu Otázky Václava Moravce shodli, že postup policistů byl brutální a věc by si zasloužila odsouzení ze strany Evropské komise. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček hovoří o konci evropského snu. 

Tomio Okamura (SPD) v prohlášení uvedl, že jeho hnutí jednoznačně podporuje demokratické právo občanů na referendum a také právo národů na vlastní sebeurčení: „Je přímo skandální, jak k násilí v Katalánsku bruselské elity mlčí. V plné nahotě tak vidíme ‚demokracii‘ v podání EU.“

Katalánské úřady uvedly, že nedělního hlasování se zúčastnilo asi 2,26 milionu voličů a přibližně 90 procent z nich hlasovalo pro nezávislost regionu. Účast podle těchto údajů činila 42,3 procenta z celkového počtu 5,34 milionu voličů.

O dalších krocích se katalánská vláda bude nyní radit. Španělský premiér Mariano Rajoy, který čelí největší ústavní krizi své země za poslední desetiletí, se mezitím setká s hlavními představiteli vládní Lidové strany a dalšími činiteli.