„Morituri te salutant,“ znělo před sněmovnou k Zemanovi. Živý jste dost, reagoval

Praha - Odpoledne začne květnová schůze sněmovny. Poprvé mezi poslance přijde i prezident Miloš Zeman. Očekává se, že prozradí jména svých zbylých poradců. Návštěvu v Senátu a na zasedání vlády už má prezident za sebou. Při příjezdu do sněmovny, poté co Zeman vystoupil z vozu, zahalekal na něj jeden z přihlížejících: „Pane prezidente, morituri te salutant!“ (Jdoucí na smrt tě zdraví!) „Vidím, že jste docela živý,“ utrousil prezident.

Prezident zavítá mezi poslance v úvodní den květnového jednání sněmovny. Návštěvu započal v 11:30, u vstupu do dolní parlamentní komory ho uvítala její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS), která od Zemana dostala květinu. V poledne pokračuje hlava státu obědem s vedením dolní komory a šéfy sněmovních klubů, poté vystoupí ve sněmovně s projevem, v němž mimo jiné pravděpodobně zveřejní kompletní tým svých poradců. Zatím je známá jen pětice z deseti osobností. Schůze začíná ve 14:00 hodin.

Prezident se před schůzkou s předsedkyní dolní komory zapsal i do historické pamětní knihy. „Přeji Poslanecké sněmovně, aby byla dílnou moudrosti, nikoliv místem hádek,“ napsal Zeman do vzácného dokumentu, v němž první zápis v roce 1919 učinil prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

"Morituri te salutant" při Zemanově příjezdu do sněmovny (zdroj: ČT24)

V týmu prezidentova kancléře Vratislava Mynáře (SPOZ) jsou zatím bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD), jež se bude věnovat oblasti justice a spravedlnosti, a bývalý ministr financí Jiří Rusnok (ČSSD), který se zaměří na ekonomické otázky. Se zemědělstvím má radit bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba a ke vztahům s podnikateli má přispívat místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. První společné setkání by se mělo konat koncem května v Lánech.

Po Senátu i dolní komora

Návštěvu Senátu už má prezident za sebou. Zavítal do něj poprvé 21. března, kdy v projevu nastínil některé představy o potřebných změnách volebního systému. Mimo jiné slíbil, že nebude zbytečně vetovat žádné zákony. Zatím vetoval chybné znění novely o odpadech, Sněmovna ještě musí jeho rozhodnutí potvrdit. Prezident už dříve avizoval, že poslancům vrátí i novelu o klubu LIDEM, jež také omezuje možnost obstrukcí. Podruhé přišel, když senátoři 25. dubna schvalovali jeho kandidáty na ústavní soudce. První tři z nich jmenoval Zeman do funkce 3. května.

Klaus vystoupil ve sněmovně třikrát

Zemanův předchůdce ve funkci, prezident Václav Klaus, v Poslanecké sněmovně vystoupil během deseti let třikrát. Poprvé v říjnu 2003, kdy ve svém projevu nepřímo kritizoval politiku koaliční vlády premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD). Podruhé před poslanci vystoupil s projevem na slavnostním zasedání k 15. výročí sametové revoluce 17. listopadu 2004. Naposledy promluvil Klaus ve sněmovně v září 2010, kdy mimo jiné zkritizoval činnost Ústavního soudu. Mezi poslance zavítal několikrát ještě začátkem roku 2008, kdy před volbou hlavy státu navštívil jednotlivé stranické kluby.

Události o Zemanově návštěvě Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)