Hasenkopf Jaklovi: „Nepsal to náhodou na míru nějaký advokát…?“

Praha - Bývalý právník prezidentské kanceláře Pavel Hasenkopf a Pražský hrad si přehazují autorství amnestie jako horký brambor. Hasenkopf na podporu své verze poskytl serveru iHNED.cz kompletní e-mailovou korespondenci se svým tehdejším nadřízeným Ladislavem Jaklem, která předcházela vzniku novoroční amnestie. Z ní vyplývá, že Hasenkopf měl výhrady k úpravám textu amnestie: „Věcně se mi to nelíbí, nehlásím se k tomu…,“ píše se v korespondenci.

Zeman cituje z korespondence, podle Hasenkopfa prezident to studoval povrchně 

Hasenkopf podle zveřejněné korespondence 22. října 2012 Jaklovi napsal: „Tím se dostávám ke čtvrté množině - vlekoucí se soudy vyřešíme jedině abolicí - naformulovat to lze, jen mi dodejte nějaké základní parametry, co je to vlekoucí se řízení (samozřejmě by tam musely být výjimky např. na vraždy a podobně).“ Na to mu Jakl údajně odpověděl „Ano“. 

O měsíc později, 20. listopadu 2012, pak podle Zemana Hasenkopf napsal: „Už to mám celé hotové, během dneška to přinesu včetně vlekoucích se soudů - bude to jen jeden článek navíc oproti té původní verzi.“ Tyto dva úryvky podle prezidenta dostatečně dokazují, že byl hradní právník jedním ze spoluautorů amnestie. Hasenkopf sice přiznává, že se na přípravě amnestie podílel, nicméně trvá na tom, že konečná verze se od té jeho výrazně lišila. „Musel bych být naprostý idiot, kdybych mu dával důkazy, které svědčí proti mně,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

Hasenkopf: V mém návrhu vůbec nebyly zahrnuty tresty vyšší jak pětileté

O tom svědčí i korespondence mezi Hasenkopfem a Jaklem. V jednom z řady emailů datovaných mezi 19. říjnem a 19. prosincem 2012 se například Hasenkopf vymezuje vůči návrhu abolice u případů, u nichž trestní stíhání trvá déle než osm let a trestní sazba je do deseti let. "V mém návrhu vůbec nebyly zahrnuty tresty vyšší jak pětileté, což se opíralo o zákonem danou hranici mezi přečiny a zločiny - tady jsme najednou u 12 a 10 let. Proč? A proč právě tato čísla - proč ne třeba 11 a 9 nebo 13 a 11?" ptal hradní právník. 

Článek č. II

Zastavení trestního stíhání

Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

V dalším emailu z 19. prosince, kdy si jich oba muži vyměnili nejvíce, také vyjadřuje přesvědčení, že by se abolice neměla vztahovat na případy, kdy byly průtahy v řízení z velké části způsobeny pachatelem nebo jeho obhájcem. „Nepsal to náhodou na míru nějaký advokát, který takto chce pomoci svému klientovi?“ ptá se též ve zprávě Hasenkopf. 

Příprava amnestie by iHNED.cz

Jakl, Hasenkopf, Koudelka? Kdo je autorem…

Prezident Miloš Zeman dnes označil právníka Pavla Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů novoroční amnestie. Podle Zemana se Hasenkopf podílel zejména na kontroverzním aboličním článku, který zastavil dlouhotrvající trestní řízení. Dokazuje to prý jeho e-mailová korespondence s exšéfem politického odboru Hradu Ladislavem Jaklem. Hasenkopf už dříve autorství amnestie odmítl.

Hasenkopf ale trvá na svém, s výsledným zněním amnestie jej prý nic nepojí. Ve vysílání ČT prohlásil, že má důkazy o angažování právníka Zdeňka Koudelky v podobě téměř totožné verze amnestie odesílané z Koudelkova počítače. Stejně se vyjádřil i na svém facebookovém profilu - svůj status zakončil slovy: „Zdeňku, sorry, ale všechno má své meze a dál Tě nebudu krýt.“

Pavel Hasenkopf, Události 6.5.2013:

„Já mám důkaz v elektronické formě, že ta varianta, která byla vzata za základ výsledné amnestie a liší se pouze v detailech, byla psána na počítači s označením koudelka.“