Žalobce dostal od policie obvinění v případu Čapího hnízda

Sněmovna vydala kvůli Čapímu hnízdu Babiše i Faltýnka k trestnímu stíhání (zdroj: ČT24)

Žalobce dostal od policie usnesení o zahájení trestního stíhání v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Počet ani jména obviněných mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová nesdělila. Sněmovna ale před třemi týdny vydala kvůli této kauze šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

„Vyšetřovatel nám doručil usnesení o zahájení trestního stíhání v případu Čapího hnízda,“ řekla Zenklová. Zda bylo usnesení zároveň rozesláno osobám, kterých se týká, zatím není jasné. „Nebudeme sdělovat jména, počet osob ani právní kvalifikaci, a to do doby, než se nám vrátí potvrzení o tom, že si obvinění usnesení převzali,“ doplnila mluvčí.

Kriminalisté v srpnu v souvislosti s dotací pro Čapí hnízdo požádali sněmovnu o zbavení imunity šéfa ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. V září sněmovna oba poslance vydala.

Ani jeden z vydaných politiků v pátek nezvedal telefon a nereagoval na sms zprávy. V minulých dnech ale Babiš označil policejní žádost o vydání za fabulaci. Nedostupní byli také advokáti obou poslanců. Právní zástupci mají vždy tři dny na případné podání stížnosti. O té by pak rozhodoval státní zástupce.

Kauza Čapí hnízdo vstupuje do druhé fáze. Rozbíhá se oficiální vyšetřování… Policie je přesvědčena, že Andrej Babiš získal 50 milionů, které mu nebyly určeny.
Sabina Slonková
šéfredaktorka Neovlivní.cz
Slonková: Kauza vstupuje do druhé fáze, rozbíhá se oficiální vyšetřování (zdroj: ČT24)

Podle policie měl Babiš coby majitel holdingu Agrofert skrýt společnost provozující středočeský ranč Čapí hnízdo pod anonymní akcie, a díky neznámému vlastnictví dosáhnout na evropské dotace na podporu malých a středních podniků.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Kromě tuzemské policie okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).