Přijeďte v pondělí dřív, vyzvalo letiště cestující. Taxikáři chystají blokádu

Letiště k protestu taxikářů: Využijte MHD, má jinou přístupovou cestu (zdroj: ČT24)

Pražské letiště žádá, aby lidé při pondělní cestě na Letiště Václava Havla počítali kvůli plánovanému protestu taxikářů s časovou rezervou a využili raději linek městské hromadné dopravy. V pátek to sdělila mluvčí letiště Marika Janoušková. Pokud lidé zvolí dopravu autem, prosí je letiště, aby následovali dopravní značení a instrukce policie. Podle té by mělo k blokádě dojít kolem desáté dopoledne.

„Rádi bychom všechny cestující ujistili, že ve spolupráci s Policií ČR situaci intenzivně řešíme. Bohužel jsme dotčeni protestem, ve kterém Letiště Praha nemůže žádným způsobem aktivně přispět k řešení důvodů sporu,“ uvedla Janoušková. Lidé by podle ní měli pro cestu na letiště využít MHD, které má jinou přístupovou cestu. „Vede po komunikaci, která není volně přístupná veřejnosti,“ dodala.  

Za omezování provozu pokuta až 2500 korun

Podle zákona o silniční dopravě řidič nesmí omezovat plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou. Za to může dostat pokutu až 2000 korun na místě a ve správním řízení to pak může být 2500 korun. Body řidič nedostane. „Vždy je ale nutné přestupek prokázat,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Policie podle mluvčího Tomáše Hulana udělá vše pro to, aby zajistila maximální klid a pořádek v ulicích. „Tak, aby se situace buď minimálně, nebo vůbec nedotkla Pražanů a návštěvníků metropole,“ řekl ČT. Zda k protestu skutečně dojde a v jakém bude rozsahu, bude ale podle Hulana policie vědět až v pondělí. „Podle toho nasadíme počet sil a prostředků,“ dodal.

Taxikáři viní Uber z nekalé konkurence

Sdružení českých taxikářů ve čtvrtek oznámilo, že chce v pondělí pomalou jízdou po příjezdové trase na letiště protestovat proti sdíleným přepravním službám typu Uber. Na Facebooku sdružení oznámilo, že pojedou Lipskou ulicí směrem na letiště, zpět kolem hotelu Mariott a opět nájezdem před Evropskou třídou zpátky na Lipskou.

Taxikáři obviňují služby typu Uber z nekalé konkurence a kritizují pražský magistrát, že neřeší situaci, kterou považují za neúnosnou. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry.

Pondělní protest podle Janouškové letiště vnímá jako snahu poškodit jeho renomé nejen doma, ale především v zahraničí. Podotkla, že spory mezi pražskými taxikáři a společností Uber se bude příští čtvrtek zabývat expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu. „Jelikož byl tedy dialog nastartován, nevidíme důvod, proč by měli taxikáři blokovat mezinárodní letiště a ohrožovat tak včasné odlety cestujících z celého světa,“ dodala.

Při použití služby Uber si lidé přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem dvou tisíc. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.

Spojení centra s letištěm trápí Prahu dlouho. Využít lze jen silniční dopravu

Janoušková také připomněla, že stále chybí možnost využít pro příjezd na letiště jiné formy dopravy než silniční, vedení letiště proto dlouhodobě podporuje projekt železničního spojení s centrem Prahy. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje modernizaci trati z pražského Masarykova nádraží do Kladna s odbočkou na letiště. Vyjít má na 31 miliard korun.

Spojení centra s letištěm trápí Prahu dlouhodobě. Nyní musí cestující jezdit autobusy buď z Veleslavína, nebo ze Zličína, kde jsou stanice metra. Praha v minulosti pracovala s variantou prodloužení metra z Dejvické až do Ruzyně.

Původně měla trasa vést přes Veleslavín do stanice Dlouhá míle, kde mělo být velké záchytné parkoviště, a odtud následně k letišti. Od této varianty se nakonec ustoupilo a trasa se stočila z Veleslavína k motolské nemocnici. Úsek do Motola byl zprovozněn v dubnu 2015.