Musejí mít praxi, ale hůř se k ní dostanou. Praktičtí lékaři mají problém získat rezidenční místo

Události ČT: Praktici nedosáhnou na dotace na rezidenční místa (zdroj: ČT24)

Praktičtí lékaři čelí novým potížím. Od července platí zákon, který fakticky znemožnil mladým doktorům, aby se včas přihlásili o dotace. Bez státní podpory je pro ně přitom téměř nemožné získat místo, kde by absolvovali povinnou tříletou praxi. Ministerstvo sice přichystalo mimořádné dotace, ty ale pomůžou jen letošním absolventům.

Například praktická lékařka Michaela Šavelová chtěla ve své ordinaci v České Třebové zaměstnat mladší kolegyni, které by praxe pod jejím dohledem pomohla dokončit si odborné vzdělání. Bez něj mladá lékařka nemůže samostatně jako praktik ordinovat. „Zažádala jsem o rezidenční místo, které nám také bylo v červnu schváleno,“ potvrdila Šavelová. 

Stát totiž v rámci rezidenčních míst platí náklady na přípravu mladých lékařů, tedy příspěvek na jejich plat, zdravotní a sociální pojištění nebo nutné stáže v nemocnicích. Dohromady na tři roky, což vyjde na 1 440 tisíc korun. Bez dotace je taková příprava pro lékaře nedostupná. „Myslím si, že je to neufinancovatelné pro toho jednotlivce,“ konstatuje lékařka a předsedkyně sdružení Mladí praktici Markéta Pfeiferová.

Letos kvůli novému zákonu nastal zmatek v termínech. Mladí lékaři se o dotaci na rezidenční místo museli hlásit do konce června, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví ale tuto informaci zveřejnil až dva týdny po termínu. Ministerstvo se teď snaží situaci řešit mimořádnými dotacemi. „Jsme rádi, že ta šance pro letošní absolventy vůbec je, ale bohužel opomněl ten program všechny předchozí absolventy,“ podotýká Pfeiferová. 

A to je problém třeba právě pro ordinaci Michaely Šavelové. „Paní doktorka, která se k nám hlásí na to rezidenční místo toto nesplňuje, protože je lékařkou už tři roky po škole. Podala výpověď ve svém stávajícím zaměstnání,“ dodává lékařka z České Třebové. 

„Ti z těch minulých let se mohli řádně přihlásit do řádných dotačních programů. Žádné výjimky nebudou,“ reaguje na problém náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Letošní absolventi mohou o mimořádnou dotaci zažádat do konce měsíce. Těm ordinacím, u kterých už nastoupili, by pak ministerstvo peníze mělo vyplatit zpětně.