Kondomy ztrácí na popularitě, pohlavní nemoci se tak šíří

Praha – Popularita hormonální antikoncepce upozadila používání kondomů, což výrazně napomohlo k nárůstu pohlavně přenosných nemocí v populaci. Například kapavkou se jen loni nakazilo na 1 200 lidí, což je o 500 víc než průměr z předchozích let. Léčba některých jejich kmenů je navíc komplikovanější, protože stoupá odolnost bakterií na běžně používané léky. Významně vzrostl také počet nakažených AIDS.

Podle lékařů jsou lidé méně obezřetní a upouštějí od používání kondomu. Kapavka tak už zdaleka není nemocí jen těch, kteří se živí tělem. Zatímco v předchozích letech se objevilo kolem 700 pacientů ročně, loni to bylo skoro 1 200. „Onemocnět může prakticky každý, kdo se setká s infekcí přes pohlavní ústrojí. Vidíme jenom špičku ledovce toho onemocnění, i když ta špička je vyšší, než bývala,“ míní přednosta Dermatologické kliniky FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Podle něj není vždy snadné nemoc léčit a lidé si pohlavní chorobu často přivezou jako nechtěný suvenýr z cest do cizokrajných krajin. „V některých případech, zvláště speciálně vyšlechtěných kmenů třeba z Thajska, nemusí zabírat běžná antibiotika tak dobře, jak bychom očekávali,“ dodal.

Kondomy
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zvýšený počet nemocných zaznamenávají lékaři i u dalších pohlavně přenosných chorob. Prudce vzrostl třeba počet nakažených virem HIV. Do tabulek loni přibylo 212 HIV pozitivních, což je zatím největší roční nárůst v Česku. „Čím to je? Absence kondomů a lidé už se AIDS nebojí. Skoro každé děvče v ambulanci nám řekne, na co bych používala kondom, mám hormonální antikoncepci,“ uzavřel ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý z České společnosti AIDS pomoc.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)