Přátelství, společenství a spiritualita zlepšují zdraví

Praha – Celostní pohled na lidské zdraví nabízí Evropská zdravotní konference, která se v těchto dnech koná v Praze. „Konference se kouká na zdraví a prevenci holistickým způsobem, který vnímá i mentální a spirituální zdraví,“ zdůrazňuje Jozef Čupka, předseda Společnosti pro prevenci nemocí, který byl hostem Studia ČT24.

„Na konferenci vystupují kaplani z nemocnic ve světě, kde realizují mentální a spirituální komunikaci. Ukazuje se tam rychlejší uzdravování těchto pacientů. V České republice by byl jistě výraznější prostor pro tuto službu,“ říká Čupka.

Úzce zaměřený lékařský pohled na léčbu často zanedbává důležité faktory ovlivňující zdraví člověka. Na zlepšení zdravotního stavu mají podle Jozefa Čupky výrazný vliv například snížení chronického stresu, společenství, přátelství i spirituální rozměr skutečnosti, který člověku dodává sílu během těžkých životních situací.

Evropskou zdravotní konferenci pořádá Církev adventistů sedmého dne. Přednášky nabízí vědecký i biblický postoj k nemoci, léčbě a uzdravení. V programu konference jsou i workshopy k tématům Překonávání deprese, Odpuštění, Mentálních onemocnění nebo Farmakologie. Konference se koná v hotelu Diplomat v Praze 6, Evropské ulici 15. Více informací hledejte na webu konference.

Rozhovor s Jozefem Čupkou (zdroj: ČT24)