Vražda mafiánského bosse 90. let zůstává neobjasněná, obžalované soud osvobodil

Soud zprostil obžaloby dvojici mužů, které policie podezírala, že v 90. letech spáchali vraždu Antonína Běly považovaného za šéfa podsvětí. Aby soud zprostil Pavla Šrytra a Jána Kaca obžaloby, navrhla sama žalobkyně, která v závěrečné řeči přiznala, že existují pochybnosti o jejich vině a nelze vyloučit, že čin spáchal někdo jiný. Žalobkyně si nicméně ponechala lhůtu, aby promyslela případné odvolání. Verdikt tedy zatím není pravomocný.

Antonína Bělu v dubnu 1996 zavraždilo minimálně pětičlenné ozbrojené komando, když vtrhlo do jeho domu v Úvalech u Prahy a zasáhlo ho několika dávkami ze samopalu. Policejní obvinění vycházelo především z výpovědí dvou svědkyň.

Svědkyně změnila výpověď

Jedna z nich, která identifikovala Pavla Šrytra, ale loni na podzim řekla, že si svědectví vymyslela na přání Bělova syna Jaroslava, kterému tak chtěla pomoci. Vše podle ní iniciovali policisté. ČT řekla, že ji „nechali náhodou potkat s panem Bělou mladším“.

Druhá svědkyně od začátku tvrdila, že neví, kdo střílel. Předseda trestního senátu Ivo Zelinka tak došel k závěru, že v podstatě nebyly důkazy vypovídající o pachatelích. „Neexistuje žádný přímý důkaz, který by obžalované usvědčoval,“ řekl při zdůvodnění rozsudku. Připomněl také, že policie případ v minulosti dvakrát odložila.

Události: Vražda Běly bez trestu (zdroj: ČT24)

Soud sice měl k dispozici i další výpovědi, ty však označil soudce mnohdy za nepřesvědčivé. Často šlo o výpovědi, kdy se svědci informace dozvěděli z doslechu od jiných lidí. Pachatele se tak nepodařilo jednoznačně identifikovat. „Nebylo vyloučeno, že jsou pachateli jiné osoby, než byly postaveny před soud,“ zdůraznil Zelinka.

Obžalovaní si stěžují na vazbu

Obžalovaní Pavel Šrytr a Ján Kaco vinu od počátku odmítali. Hrozilo jim až 15 let vězení nebo výjimečný trest. Sami tvrdili, že zájem na vraždě mohli mít příbuzní Běly, jeho nejbližší okolí nebo arménská mafie, která podle nich pro Antonína Bělu pracovala.

Protože Pavel Šrytr strávil patnáct měsíců ve vazbě, řekla jeho advokátka Karolína Babáková, že předpokládá, že se bude soudit. „Byl ve vazbě zbytečně, za nic. Kdo by se nesoudil?“ poznamenala. Dodala, že je sama s rozsudkem spokojena, považuje ho za objektivní. Sám Šrytr s novináři po vynesení rozsudku nehovořil.

Ján Kaco zkritizoval práci policie a postěžoval si na svůj zdravotní stav, který se mu prý během osmiměsíční vazby zhoršil. „Budu určitě žádat o kompenzaci za psychické problémy, které mně tam nastaly,“ uvedl.

Před tuzemskou justici se případ dostal v nejzazší možný čas. Na odloženém případu pracoval speciální policejní tým Tempus, který při policejním prezidiu funguje od roku 2013. S obviněními v Bělově případě přišel loni na jaře – jen několik týdnů před promlčením.