Gynekolog Roztočil opouští TOP 09, útočiště hledá u Okamury

Praha - Poslanec Aleš Roztočil odchází z TOP 09. Podle Mladé fronty DNES vstoupí do hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury. Uznávaný gynekolog tvrdí, že ho nalákala myšlenka přímé demokracie a možnost odvolání poslanců. Pro Úsvit by chtěl vypracovat koncepci zdravotnické politiky. Roztočil sympatie k Okamurovi netajil ani dřív, v prezidentské volbě se dokonce podepsal pod jeho petici.

Mezi politickými matadory nebyl Aleš Roztočil nikdy jako doma, téma politiky se ho nikdy příliš nedotýkalo. I ve chvíli, kdy ho lidé z 19. místa na kandidátce poslali do sněmovny, se nechtěl vzdát své oblíbené lékařské profese. I nadále plnil funkci primáře gynekologicko-porodnického oddělení. Postupně si k této práci přibral i členství ve správní radě VZP a místopředsednictví sněmovního výboru pro zdravotnictví. 

Právě Roztočilův oblíbený obor zřejmě přispěl k rychlejšímu odchodu z TOP 09. Kromě toho byly jeho vztahy s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem doslova na bodu mrazu. „Zklamali mě, pan ministr dostával mé požadavky a ani na ně nezareagoval,“ tvrdí poslanec. Jeho kolegy ze strany zpráva poslance překvapila. „Jsou zkrátka vědci, kterým člověk rozumět nemůže,“ podivovala se místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Po profesní stránce patří Roztočil mezi špičky oboru. Nepodřizuje se módním trendům, stojí si za svými názory a PR agentura by u něj nepochodila. Odpůrci o něm mluví jako o všeználkovi, příznivci zase používají slovo zásadovost.