Armáda ruší seskoky parašutistů při veřejných akcích. V sobotu zranil výsadkář dva lidi

Armáda v reakci na sobotní nehodu na Letné zrušila seskoky parašutistů při veřejných akcích. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zákaz potrvá minimálně do ukončení vyšetřování incidentu. Výsadkář během přehlídky v rámci Dne s armádou nezvládl přistání a zranil přihlížející ženu i malé dítě.

„Nikdo z těch lidí není ve vážném ohrožení. Myslím, že dva ze tří budou buď dnes, nebo zítra propuštěni do domácího ošetření,“ uvedl ministr s tím, že zranění utrpěl i 36letý výsadkář.

Podle Stropnického byl zřejmě příčinou nehody poryv větru, který výsadkáře odnesl mimo vyhrazené území seskoku. „V každém případě jsme ale s okamžitou platností zrušili jakékoli seskoky parašutistů při veřejných akcích, protože nejdřív musíme vyšetřováním zjistit, kde se stala chyba,“ řekl Stropnický.

iReportér Libor Soška: Nehoda při seskoku na Letné (zdroj: ČT24)

Svědci neštěstí podle ministra uvedli, že parašutista byl silným poryvem větru „těsně nad zemí prostě jako by katapultován do prostoru, kde byli diváci“. „Byla to souhra náhod a povětrnostních podmínek,“ dodal.

Sobotní událost už šetří Vojenská policie i Policie ČR. Výsadkář si pohmoždil nohy a záda a skončil v Ústřední vojenské nemocnici. Zraněná žena měla pohmožděná záda a loket, středně těžká zranění utrpělo také malé dítě – ty byly převezeny do nemocnice v Motole.

Vydáno pod