Parašutista nezvládl přistání a při armádní přehlídce na Letné narazil do diváků

Den s armádou poznamenala nehoda při seskoku parašutisty (zdroj: ČT24)

Při seskoku parašutistů na Dnu armády na Letné se jeden z nich netrefil do určeného prostoru a dopadl mezi diváky. Jedna žena má pohmožděná záda a byla převezena do Motola. Poraněný výsadkář skončil v Ústřední vojenské nemocnici. Zranění utrpěl i malý chlapec, který byl ošetřen vojenskými lékaři.  Událost teď prošetřuje policie.

Sobotní akce přilákala na pražskou Letenskou pláň stovky lidí. V závěru programu se tam mělo snést k zemi postupně osm parašutistů: přistání jednoho z nich ale skončilo nešťastně. Při doskoku výsadkář zranil nejen sebe, ale také dva diváky. Podle první verze vyšetřovatelů šlo zřejmě o nehodu, když parašutista nezvládl silný poryv větru.  

„Šestatřicetiletý výsadkář skončil v Ústřední vojenské nemocnici Praha, jedna z divaček byla převezena do Motola. Zranění nejsou vážná,“ uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Výsadkář měl pohmožděné nohy a záda, jako první ho ošetřila zdravotní služba, která byla přítomná na akci. „Zraněná žena byla při vědomí, měla pohmožděná záda a loket,“ dodala Poštová. 

iReportér Libor Soška: Nehoda při seskoku na Letné (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí Generálního štábu ale vojáci dodrželi všechna bezpečnostní opatření: „Prostor, kde měli výsadkáři seskakovat, jsme ohradili a také jsme dbali na to, aby žádný z návštěvníků tento prostor nepřekročil,“ uvedla Vlastimila Cyprisová s tím, že na místě byli vojenští zdravotníci, kteří ošetřili všechny zraněné. 

Armáda ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem představila průřez technikou, kterou v uplynulých 100 letech čeští vojáci používali a používají. Pro návštěvníky, mezi nimiž bylo mnoho rodin s dětmi, si pořadatelé připravili ukázky moderní i historické vojenské techniky a několik soutěží.

Vydáno pod