Picek rozdal odznaky odbojářům – Landovskému nebo Malému

Praha – Ministr obrany Vlastimil Picek dnes udělil ocenění třiadvaceti lidem, kteří bojovali proti komunistickému režimu. Odznak odbojáře a stotisícovou odměnu tak obdržel například biskup Václav Malý, herec Pavel Landovský nebo písničkář Vlastimil Třešňák. Jak informuje dnešní Právo, na seznamu žadatelů se však objevili i lidé, kterým ocenění nenáleží ani zdaleka – veksláci, výtržníci i jeden agent StB.

Biskup Václav Malý i herec Pavel Landovský byli oceněni za svou úlohu v 70. letech coby signatáři Charty 77. Odznak získal i písničkář Vlastimil Třešňák za rozšiřování protikomunistické literatury a organizování „podvratných“ vystoupení. Osobně si ho však nepřevzal.

Ocenění kromě někdejších chartistů dnes ale převzali také lidé, kteří v 50. letech aktivně organizovali domácí odbojové skupiny či působili právě jako kurýři, takzvaní „agenti chodci“, amerických či britských tajných služeb. Za vyzvědačství, velezradu či trestný čin „sdružování proti republice“ si pak lidé jako ocenění René Dlouhý, Karel Zahrádka, Jaroslav Severin či František Novák odseděli mnohaleté tresty.

Pavel Landovský o ceremonii:

„Mne to překvapilo. Já jsem netušil, že to bude taková trachtace: ministři a krásný ženský. Já to bral jako povinnost, to bylo podle rozkazu generála Picka. Tak jsem si připravoval hlášení: Pane generále, vojín Landovský, přišel jsem na váš rozkaz. Ale k tomu nedošlo, nedali mi čepici.“

Ministr Picek v osobně laděném projevu zmínil, že ocenění dříve než jiní rozpoznali nebezpečí a aktivně se mu postavili. „Na vašich osudech jsem si plně uvědomil, jak vzácní lidé jste a jak obludný byl režim, který vás perzekvoval a ostouzel,“ uvedl Picek. Objevily se přitom hlasy, které kritizují to, že bojovníci proti komunismu dostávají potvrzení z rukou ministra Picka, který byl za minulého režimu členem komunistické strany. Nelíbí se to například Konfederaci politických vězňů.

  • Václav Malý zdroj: ČT24
  • Pavel Landovský zdroj: ISIFA

Ocenění ministerstva obrany se pojí se zákonem o protikomunistickém odboji; silový resort od listopadu 2011 obdržel více než čtyři tisíce žádostí o přiznání podílu na podlamování komunistické moci a dosud ocenil 323 lidí. Bezmála šest set žádostí potom muselo ministerstvo zcela odmítnout.

Bylo mu třináct a prý pořádal akce proti KSČ

Jak informuje dnešní Právo, ke statutu odbojáře se přihlásili například lidé, kteří pokoutně obchodovali s valutami – tzv. veksláci; v žádosti uváděli, že svou činností rozkládali komunistický režim. Ocenění odbojáře chtěli získat i výtržníci, kteří dávají svému stíhání za minulého režimu politický podtext. V řadách žadatelů se vyskytl i bývalý agent StB, který tvrdil, že byl agentem dvojitým, důkaz o tom ale nepředložil.

O odbojářský odznak se dokonce přihlásil mladý muž, který měl ve svých třinácti letech organizovat protikomunistické akce. „Máme tu opravdu ročník 1976, který tvrdí, že v roce 1989 organizoval protesty proti komunistům,“ řekl pro Právo Victor Meca, který na ministerstvu obrany vede oddělení, jež má vydávání osvědčení na starosti.

Ministerstvo přitom v rozhodování o udělení odbojářského statutu dodržuje přísná kritéria, a odznak tak nepřiděluje ani lidem, kteří byli odsouzeni v politických procesech, ale nikdy nevedli aktivní odboj, ani těm, kteří proti režimu vystupovali v srpnu 1968. „Vlastenecké projevy proti okupaci, tehdy vystupovali i samotní komunisté, nebereme jako a priori činnost zaměřenou proti režimu,“ vysvětluje Meca.

Ocenění hrdinů (zdroj: ČT24)