Podzimní maturity: Dvě třetiny maturantů propadly z matematiky

Podzimní termín maturit přinesl o poznání horší výsledky než jarní zkoušky z dospělosti. Test z matematiky nezvládly zhruba dvě třetiny maturantů, test a sloh z češtiny zhruba třetina. Souhrnné výsledky získala ČT od mluvčího Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jana Pohanky.

Podle Pohanky lze obecně říci, že za slabými podzimními výsledky stojí to, že zkoušky mimo běžný jarní termín skládají repetenti a žáci, kteří neukončili v řádném termínu poslední ročník. „Jejich vědomosti jsou v průměru mnohem slabší než vědomosti prvomaturantů skládajících zkoušky na jaře v řádném termínu,“ uvedl pro ČT už na začátku září Pohanka.

Slohy psalo na podzim 2366 studentů v řádném termínu, v opravném nebo náhradním 3449. Testy v řádném termínu dělalo 2952 maturantů, opravovalo nebo nahrazovalo dokonce 10 918. Celkem podzimní maturitní testy psalo téměř čtrnáct tisíc studentů. O přezkum výsledku zažádalo 436 z nich.

Trable s němčinou

Navzdory nelichotivým výsledkům z češtiny a matematiky ale mají nejhorší bilanci cizí řeči. „Největší neúspěšnost byla v podzimním zkušebním období v řádném termínu u didaktického testu z německého jazyka a u opravného a náhradního termínu u didaktického testu ze španělského jazyka,“ řekl Pohanka (ze španělštiny nicméně maturitu na podzim skládalo jen pět žáků).

Z jazyků šla maturantům nejlépe angličtina, v testu uspělo 75 procent a ve slohu dokonce 85 procent maturujících v řádném termínu, v opravném to byla zhruba polovina studentů.

Podzimní maturity
Zdroj: Cermat