Bradáčová popsala schůzku s Martincem: „Kauza mě měla poškodit“

Praha - Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová stále trvá na tom, že ji kauza jejího manžela měla poškodit. Řekla to na brífinku ke spolupráci protikorupční policie a státního zastupitelství. Na adresu protikorupční policie zároveň uvedla, že zpracovávala řadu případů, aniž by je nechala státním zastupitelstvím dozorovat. Žalobce měla policie obcházet i při prověřování kauz kolem solárních elektráren. Na tiskové konferenci dnes spolu s žalobkyní vystoupil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Bradáčové se zastal a celou probíhající kauzu označil za mediální western. Bradáčová na konci března na Frekvenci 1 uvedla, že na ni šéf protikorupční policie (ÚOKFK) Tomáš Martinec připravuje kauzu, Martinec později na funkci rezignoval.

Schůzka mezi Martincem a Bradáčovou proběhla 12. března. „Na této schůzce byly paní doktorce Bradáčové předány nepravdivé informace týkající se trestního řízení, kde má figurovat i její manžel,“ uvedl Zeman. Zdůraznil zároveň, že informace o kauze byly předány bez vědomí dozorujícího státního zástupce. Bradáčová po schůzce ověřila předané informace na vrchním státním zastupitelství a zjistila, že jsou nepravdivé. „Bezprostředně poté telefonicky informovala mě,“ dodal Zeman. Aby se předešlo možným komplikacím, dohodli se tehdy, že se kauza předeleguje na jiné státní zastupitelství. 26. března byl proto případ předán na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Lenka Bradáčová: „Pan ředitel se mě nejdříve zeptal, jestli znám svého manžela, což bylo velmi groteskní. Za další mi sdělil, že proti němu v dalším týdnu bude zahájeno řízení, z celého kontextu jednoznačně trestní stíhání. Žádná z těchto informací se nezakládala na pravdě.“

Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie: „Vzhledem k tomu, že tento případ dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, tak pan ředitel toto vyhodnotil s tím, že bude informovat přímo paní doktorku Bradáčovou.“

Martinec Bradáčové podle jejích slov na schůzce řekl, že o týden později bude zahájeno stíhání jejího manžela v kauze, ve které figuruje také bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Bradáčová zároveň upozornila, že došlo i k úniku informací ze spisu, protože ji bezprostředně po rozhovoru s Martincem vyzvala stanice Frekvence 1, aby přišla podat rozhovor. „Během tohoto rozhovoru mi takto podané nepravdivé informace byly znovu předestřeny,“ uvedla žalobkyně. Následně pořízenou nahrávku, jejíž část rádio zveřejnilo, označila za neetickou: „Bylo tam mnoho informací, které Frekvence 1 už dál nepouští, dotýkaly se i jiných informací z ÚOKFK.“

Bradáčová se po rozhovoru v rádiu obávala, že budou informace zneužity směrem do médií, „aby bylo poškozeno státní zastupitelství a abych byla poškozena já. Na tom si trvám“. O všem proto posléze informovala i Zemana. O Martincově motivaci ke schůzce Bradáčová nechtěla spekulovat. Na adresu protikorupční policie ale nešetřila kritikou: „Útvar zpracovává veliké množství kauz a jeho personální možnosti ani odborné kapacity nestačí na to, aby velké kauzy byly prověřovány a vyšetřovány skutečně týmově.“ V útvaru je podle žalobkyně nutná změna, například zúžení věcné příslušnosti nebo jiné nastavení systému práce. Zeman už řeší případné změny v protikorupčním útvaru i s policejním prezidentem.       

Bradáčová koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 svou možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. Útvar protikorupční policie (ÚOKFK) v ní měl údajně prověřovat i Bradáčové manžela Tomáše Hájka, se kterým ale už nejvyšší žalobkyně tři roky nežije.

Po skončení pořadu, když byly mikrofony stále zapnuté, Bradáčová pronesla, že na ni kauzu vyrobil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Ten ale tvrzení popřel s tím, že Bradáčová nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz. Nejvyšší státní zástupkyně kvůli svým podezřením iniciovala i prověření spolupráce Vrchního státního zastupitelství v Praze a protikorupční policie.

Martinec 22. dubna na funkci rezignoval, post opustí k 15. květnu. Znovu „kategoricky odmítl“, že by jeho útvar konstruoval jakýkoli případ. Za hlavní důvod své rezignace označil medializaci, která podle jeho slov dehonestovala práci jeho útvaru, který odvádí špičkovou práci, i jeho osoby.