Nové systémy MPSV mají zpoždění, poslanci se obávají kolapsu výplat dávek

Zavádění nových systémů MPSV má zpoždění (zdroj: ČT24)

Systém zajišťující výplaty sociálních dávek a další informační systémy spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí mají zpoždění. Ministerstvo za to ostře kritizovali poslanci z výboru pro sociální politiku. Nové systémy měly fungovat od letošního ledna, nyní již ministerstvo připouští, že nebudou ani v příštím roce. Podle poslanců z výboru se tím systém výrazně prodraží a navíc nebude dostatečně otestovaný.

Ačkoli je ministerstvo práce a sociálních věcí v rukou sociální demokratky Michaely Marksové, do čela jeho kritiků se postavil její stranický kolega – předseda sněmovního výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil. Nelíbí se mu zpoždění informačních systémů MPSV, o kterém přitom podle něj dosud tvrdilo, že probíhá v pořádku.

„Zjistili jsme, že není všechno tak, jak nám bylo řečeno. Protože se jedná o dávky (…), tak samozřejmě nás musí zajímat, aby nedošlo k žádnému kolapsu,“ řekl Jaroslav Zavadil. Poslanci z výboru zároveň očekávají, že se vše výrazně prodraží – stát zaplatí miliardu a půl navíc.

Náměstek ministryně práce Robert Baxa hájí svůj úřad tím, že se pustil do unikátního projektu. „Žádný obdobný zatím státní správa nemá, jsme v tomto ohledu průkopníci. Musíme tak bohužel snášet i některá úskalí, která to přináší,“ uvedl.

Podle ministerstva zdržují přípravu především námitky firem, které v soutěži na nové informační systémy neuspěly. „Nechtěli jsme soutěžit jenom na cenu. Je logické, že (…) se to jednotlivým dodavatelům nelíbilo,“ zdůvodnil Robert Baxa. 

Konkrétně systém pro úpravu sociálních dávek se podle ministerstva zpožďuje kvůli požadavkům dodavatele OKsystem. Ten provozuje již stávající informační systémy, nově ale bude mít na starosti jen úpravu sociálních dávek. Ředitel společnosti zpochybnil, že by OKsystem zodpovídal za zdržení. „Při spolupráci na novém projektu sociálních dávek určité problémy jsou, ale (…) nemyslím si, že jsou jakékoliv výhrady, které by měly být důvodem pro zpoždění celého jednotného informačního systému,“ poznamenal.

Systém upravující sociální dávky totiž není ten nejvíce zpožděný. Mohl by být hotov v polovině příštího roku. Jenže má fungovat dohromady s dalšími třemi systémy, které mimo jiné zastřešují agendu nezaměstnanosti. Ty budou k dispozici až v roce 2019. 

Nové systémy ovšem vyvíjí MPSV již podruhé za posledních deset let. Poprvé se zaváděly v roce 2012 v éře Jaromíra Drábka (TOP 09). Byly s nimi ale potíže a kvůli chybě při výběru dodavatele se tak museli úředníci po dvou letech vrátit k OKsystemu.