Česko tabáku a alkoholu. Každý vypije v průměru sedm litrů čistého lihu ročně

Počet kuřáků v Česku od roku 2012 mírně klesl. Přesto odborníci konstatují, že nezaznamenali trend signalizující jejich významné snížení. Nyní kouří skoro 29 procent populace, nejvíce ve věkové kategorii 15 až 24 let. Množství lidí holdujících alkoholu zůstává přibližně stejné. V průměru Češi vypijí téměř sedm litrů čistého alkoholu na osobu za rok. Vyplývá to z aktuálního výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Podle výzkumu v České republice kouří tabákové výrobky 28,6 procent populace. Z toho přibližně dvě třetiny tvoří denní kuřáci, zbylou třetinu pak kuřáci příležitostní. Muži nejčastěji uváděli, že vykouří denně 15 až 24 cigaret, ženy pak pět až devět.

Podíl kuřáků podle věku
Zdroj: ČT24/SZÚ

Nejvíce tabákových výrobků, tedy cigaret, dýmek, doutníků či vodních dýmek, kouří podle výzkumu lidé ve věku od 15 do 24 let. Tato věková skupina je také nejčastěji pasivními kuřáky. „Co mě nejvíc šokovalo je největší výskyt u expozice tabákového kouře u osob 15–24 let, což je 35 procent,“ komentovala výsledky výzkumu náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Spotřeba cigaret
Zdroj: SZÚ

Podle ní by mohl takzvaný protikuřácký zákon pozitivně ovlivnit právě tuto nejrizikovější skupinu. „Očekávám, že se zaměříme právě na dostupnost tabáku a prodej výrobků pro tuto skupinu. Protože tam vzniká závislost, která je velmi riziková, a tam vznikají problémy,“ uvedla.

Počet lidí vystavených tabákovému kouři doma postupně klesá

Kouření v ČR
Zdroj: ČT24/NLOK

Výsledky analýzy rovněž ukazují, že téměř pětina respondentů je vystavena tabákovému kouři ve svých domovech. Nejvyšší podíl na těchto počtech má opět nejmladší dotazovaná skupina. „Tady vidím to největší riziko,“ řekla Arnoštová. „Očekávám, že do budoucna tím, že budeme informovat, zaměřovat se na zejména primární prevenci, která bude směřovat na dětské lékaře, že by mohlo dojít ke snížení i této skupiny.“ 

Podle vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlé ale počet lidí, kteří jsou tabákovému kouři vystaveni doma, postupně klesá. „Z nekuřáků je to necelých devět procent, nejvíce ve skupině 15 až 24 let,“ vysvětlila. Na pracovišti loni bylo tabákovému kouři vystaveno téměř 16 procent nekuřáků.

Fakta o kouření
Zdroj: ČT24

Přestože oproti roku 2012 počet kuřáků v Česku poklesl, odborníci konstatují, že trend signalizující jejich významné snížení nezaznamenali. Přibližně třetina současných kuřáků se přitom v uplynulém roce pokusila přestat kouřit. Téměř polovina respondentů pak uvedla, že jim přestat kouřit doporučil jejich praktický lékař.

Čech vypije průměrně 6,8 litru čistého alkoholu ročně

„Co se týče alkoholu, musím říct, že Česká republika je na tom ještě hůře než ostatní evropské země,“ uvedla Lenka Teska Arnoštová. V Česku je podle ní příčinou 4 až 5 procent úmrtí, zatímco ve světě kvůli alkoholu zemře 3–4,8 procenta lidí. „Česká republika je velice tolerantní k užívání alkoholu,“ konstatovala.

Tisková konference: Spotřeba tabáku a alkoholu v ČR (zdroj: ČT24)

Podle výzkumu pije alkohol pravidelně a velmi často (denně či obden) 13,8 procenta dospělé populace. Celoživotně podle Ladislava Czémyho z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ abstinuje 3,8 procenta dospělých, 14 procent nepilo alkohol v posledním roce – většinou ze zdravotních důvodů.

Spotřeba alkoholických nápojů na jednoho obyvatele ČR
Zdroj: SZÚ

Průměrně Češi vypijí 6,8 litru čistého alkoholu na osobu. Pokud do výpočtu nejsou zahrnuti i abstinenti, je to ještě o 1,4 litru na hlavu víc.

Více než desetina respondentů také uvedla, že minimálně jednou týdně pije nadměrné dávky alkoholu. Za tu odborníci považují více než tři až čtyři piva nebo půl litru vína.

Kouření a konzumace alkoholu spolu souvisí, upozorňují odborníci

Za konzumenty alkoholu s vysokým rizikem, kterým alkohol působí i zdravotní škody, považují odborníci 13 procent respondentů. Sedm procent jsou rizikoví konzumenti, kteří mají na alkoholu závislost.

Odborníci také v závěrečné zprávě upozornili na silný vztah mezi kouřením a užíváním alkoholu. „Ti lidé, kteří problémově užívají alkohol, také často kouří, proto jsou zdravotní důsledky závažnější,“ dodal Czémy. Opatření, která jsou v Česku přijímána na snižování škod způsobených konzumací alkoholu, jsou podle něj málo účinná.

Fakta o alkoholu
Zdroj: ČT24

Lenka Teska Arnoštová připomněla, že 18 tisíc lidí v Česku ročně zemře v důsledku závislosti na tabáku, dalších 1500 až 3000 zabije pasivní kouření. „Závislost na tabáku zkracuje život průměrně o 15 let,“ dodala. Alkohol je příčinou asi čtyř až pěti procent úmrtí.

  • Výzkum se zadává každé dva roky.
  • Výzkumníci se dotazovali reprezentativního vzorku 1841 lidí nad 15 let.
Vydáno pod