Zažádala o informace ministerstvo financí. Naúčtovalo si 615 tisíc

Praha – Zákon o svobodném přístupu k informacím si ministerstvo financí vykládá dost svérázně. Když Jana Matoušová chtěla vědět, kolik je v Česku videoloterijních terminálů, kde a jakou mají otevírací dobu, naúčtoval jí úřad 615 000 korun. Proč tak vysokou částku? Vyhledání požadovaných informací je příliš náročné a úředníci by nad ním museli strávit hodně času. Organizace Transparency International ale tvrdí, že skutečným důvodem je záměrná snaha informace nesdělit. Zprávu přinesly Hospodářské noviny.

Počet hracích automatů v Česku, seznam provozovatelů, jejich adresy a otevírací dobu. Tyto informace chtěla získat Hana Matoušová, členka Strany zelených na Praze 8, od ministerstva financí. „Zajímá mě to ve vztahu k novému rozsudku Ústavního soudu, který do budoucna dovolí uzavřít až padesát procent heren,“ říká paní Matoušová.

Jenže za tyto údaje chce ministerstvo 615 000 korun a Janě Matoušové rovnou sdělilo i číslo účtu, kam má peníze poslat. Částku vyčíslilo na základě složitosti úkolu – hodina práce úředníka totiž vyjde na 300 korun. A s ohledem na to, že spisů je víc než dvanáct tisíc, zabralo by to zhruba 2 050 hodin.

„Skutečně žádala o rekordní množství informací. Požaduje otevírací dobu jednotlivých heren – to je informace, kterou MF souhrnně neeviduje. Má ji u jednotlivého spisu,“ vysvětluje mluvčí resortu Jakub Haas. Kdyby prý paní Matoušová nechtěla tolik informací, bylo by vyřízení jejího požadavku levnější, ne-li zcela zdarma.

Kužílek: S takovou částkou jsem se nesetkal

Naúčtovat si zpracování velkého objemu dat úřady podle informačního zákona mohou. Ale takto vysoká částka překvapila i odborníka na veřejnou správu. „Je to suma, se kterou jsem se ještě nikdy nesetkal,“ řekl Oldřich Kužílek Hospodářským novinám.

Stanislav Beránek z české pobočky Transparency International za jednáním ministerstva vidí snahu informace neposkytnout: „Je to zjevně šikanózní postup ministerstva, je to zjevná obstrukce.“

Svobodný přístup k informacím? (zdroj: ČT24)

Hana Matoušová stovky tisíc platit nehodlá. Seznam přesto chce. Na ministerstvo už proto zaslala nový dotaz, tentokrát ale nepožaduje otevírací dobu heren.

Jak dále upozornily Hospodářské noviny, k účtování vysokých částek za poskytnutí informací nedošlo na resortu poprvé. Loni se deník snažil získat přehled lidí a firem, kterým ministři financí v minulosti odpustili daně. Informace úřad ocenil na 48 000.