Svěřit se doma někdy nepomáhá. Děti mohou hlásit šikanu telefonem i na webu

UDÁLOSTI: Stále více dětí řeší šikanu (zdroj: ČT24)

Na Linku bezpečí volalo loni nejvíce školáků za poslední roky. Mnoho z nich si stěžovalo na šikanu. Ukazuje se, že když se svěří jen kamarádům nebo i rodičům, často to nestačí a zastání nenaleznou. Nyní se ale kromě anonymní telefonní linky mohou děti obrátit také na specializovaný web. Například škola ve středočeských Zdicích, která na jeho existenci žáky upozornila, se prostřednictvím stránek Nenech to být dozvěděla o čtyřech případech.

Svěřit se se šikanou je pro její oběti zásadní. Jenomže i když najdou odvahu, ne vždy to skutečně pomůže. Jak vyplývá z nového průzkumu Linky bezpečí, nejčastěji se děti obracejí na rodiče nebo kamarády. V tom případě se však až polovina šikanovaných nedočká pomoci.

  • rodičům: 2258 dětí
  • kamarádovi: 1435 dětí
  • pedagogovi: 1082 dětí
  • nikomu: 1290 dětí
  • ostatní: 423 dětí
  • zdroj: Linka bezpečí

Vedle telefonní Linky bezpečí se ale začíná osvědčovat web Nenech to být. Zdická základní škola, která dříve spoléhala na schránku důvěry – jež však zůstávala prázdná – se díky němu dozvěděla o osmi případech. Z nich čtyři byly podle školního metodika prevence Radka Hampla relevantní a učitelé stihli díky upozornění zakročit, než došlo k fyzickým útokům.

Web vymysleli studenti z brněnského gymnázia, kteří chtějí bojovat s lhostejností, a podpořilo je i ministerstvo školství. Vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský zdůraznil, že je nejdůležitější, aby se děti o možnostech, jak na šikanu upozornit, dozvěděli. „Škola musí velmi aktivně o projektu a o té možnosti informovat,“ řekl.

Školáci totiž mívají strach z prozrazení a nevědí, jak se svěřit. Na webu jim stačí vyplnit anonymní formulář a informaci odeslat. Z internetu se pak dostane k metodikovi prevence dané školy.