Šťastnému s Richterem vyhovoval kamarádšoft, míní primátor Svoboda

Praha - Boris Šťastný a Milan Richter, kteří složili své funkce v pražském zastupitelstvu, byli vyznavači „starých pořádků a kamarádšoftství“. Ty už ale na radnici skončily, prohlásil v reakci na jejich krok primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda. Během jednání, kdy oba oznámili svůj záměr odstoupit na protest proti dění v pražské koalici a jejím vedení, primátor nereagoval. Nyní prohlásil, že jejich odchod respektuje.

Podle primátora nebyli schopni najít své místo v transparentním prostředí současné radniční koalice. „Jsou to lidé, jejichž ztráta nebude v zastupitelstvu nijak vidět. Stejně vždycky hlasovali proti rozhodnutí zastupitelstva,“ konstatoval primátor v Interview ČT24.

Šťastný kritizoval vedení pražského magistrátu, mluvil v souvislosti s ním o klientelismu a netransparentnosti. Podle primátora ale nemluví pravdu. „Když se podíváte na moje webové stránky, zjistíte, že všechno, co děláme, je všude zveřejňováno. Nikdy předtím to tak nebylo. Máme rozklikávací rozpočet a každý se může podívat na každou tužku, kterou si pořídíme. To není pravda, co on říká, je stížnost někoho, kdo miloval jiné pořádky. A já pevně věřím, že ty už se na pražskou radnici nikdy nevrátí,“ zdůraznil Svoboda.

Staré pořádky s Janouškem a Hrdličkou jsou pryč. Za ně mluví Šťastný

Staré pořádky charakterizoval primátor jako to, co fungovalo na radnici, než přišla stávající koalice. Zmínil dohody mimo jednání a v pozadí radnice, věci řízené lidmi, kteří na radnici vůbec nebyli, a podobně. Zmínil jména lobbisty Romana Janouška nebo podnikatele Tomáše Hrdličky (ODS). „Za tyto lidi mluví Boris Šťastný, tak jak mluví,“ prohlásil Svoboda.

Roman Janoušek
Zdroj: LN/ISIFA

Oba politici svůj náhlý krok zdůvodnili nespokojeností s fungováním a prací koalice ODS a TOP 09, která se prý dlouhodobě není schopna shodnout na zásadních otázkách, třeba ohledně financování dopravního podniku a dostavby tunelu Blanka. Rozhodnutí Šťastného a Richtera ale také ukázalo na vnitrostranické problémy uvnitř samotné ODS.

Šťastný rovněž České televizi během dne řekl, že nesliboval voličům rozdělování „tučných fleků v městských firmách“ a že za to odmítá nést zodpovědnost. Svoboda ale v Interview ČT24 obdobné narážky odmítl, od té doby, kdy se stal primátorem, není nikdo z pražských politiků členem představenstva žádné firmy. „Pokud je v nějaké firmě, pak v dozorčí radě, která kontroluje funkci dané firmy a v tom německém modelu realizuje práva akcionáře,“ uvedl pouze k celé věci primátor.

Primátor Bohuslav Svoboda na otázku, proč je právě kolem pražského magistrátu tolik rušno a problémových míst: „Je to velmi jednoduché. Skutečně jsme jako první v této zemi začali dělat transparentní politiku. Zrušili jsme všechny kamarádšofty, vazby, kšeftíky a kšefty. To je pochopitelně věc, která možná někomu vadí… A někdo se chce vrátit ke staré situaci a zase mít z radnice dojnou krávu.“

Marek Hanč
Zdroj: ČT24

Svoboda se také zastal svého poradce Marka Hanče, kterého se snažil Šťastný přirovnat k „novodobému Janouškovi“. Podle primátora je jeho poradce pro oblast médií a komunikace velmi schopný ve svém oboru. Lidem, jako je Šťastný, prý velmi vadí, ale Svoboda uvedl, že ve svém věku nemá zapotřebí nechat se řídit pětadvacetiletým mladíkem. S Markem Hančem prý spolupracuje od doby voleb na pražský magistrát. „Bylo by žertovné říct, že Boris Šťastný, ale je to tak,“ odpověděl s úsměvem na otázku, kdo mu Marka Hanče tehdy doporučil.