Majitelé lesů nesouhlasí se zákazem těžby dřeva. Kůrovcovou situaci podle nich nevyřeší

Zákaz může podle SVOL ekonomicky poškodit vlastníky lesů nezasažených kůrovcem (zdroj: ČT24)

Soukromí vlastníci lesů žádají ministerstvo zemědělství, aby zrušilo zákaz úmyslné těžby smrku a borovice. Paušální zákaz těžby podle nich kůrovcovou situaci nevyřeší, naopak může ekonomicky poškodit vlastníky lesů v regionech, které nejsou kůrovcovou kalamitou zasaženy. Ohrozit může i zpracovatelské provozy, jejichž technologie jsou založené na zpracování částečného množství čerstvé hmoty. Oznámil to předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) ČR František Kučera.

Zákaz cílené těžby je podle SVOL opodstatněný na majetcích, které kalamita postihla a kde je potřeba přednostně provádět těžbu nahodilou. „Na to ovšem není třeba žádného plošného ministerského opatření v lesích celé republiky. Tuto povinnost mají vlastníci lesa ze zákona a každý odpovědný vlastník tak činí ve vlastním zájmu,“ uvedl Kučera.

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo dočasný zákaz úmyslné těžby dřeva všem vlastníkům lesů v zemi ve čtvrtek. Nejdříve je podle něj potřeba zpracovat dříví z větrných kalamit a dřevo napadené kůrovcem. Nařízení se vztahuje na těžbu smrků a borovic. Výjimku udělilo ministerstvo lesům na území národních parků a jejich ochranných pásem, nařízení se netýká ani kácení vánočních stromků. Za porušení nařízení mohou dostat vlastníci lesa pokutu do jednoho milionu korun.

Zákaz těžby je navržen do konce roku. Dřevo z kalamit a dřevo napadené kůrovcem by mělo být zpracováno do konce března 2018. „Jde o termíny, o kterých se předpokládá, že jsou dostatečné ke zpracování rozhodujícího objemu nynější kalamity,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

SVOL žádá, aby vláda zvážila zvýšení prostředků na obnovu lesů

Nařízení plošného zákazu těžby smrkových a borových porostů bez jakékoliv kompenzace vlastníkům lesů je podle Kučery spíše alibi pro nejvyšší orgán státní správy lesů. SVOL poukazuje i na skutečnost, že ministerstvo dosud nemá koncepci, jak reagovat v mimořádných případech a jak pomoci vlastníkům rychle vyvézt z lesů a zpracovat poškozené dřevo. Na mimořádné situace, které mohou v lesnictví nastat, nepamatují podle SVOL ani daňové zákony.

Majitelé obecních, soukromých a církevních lesů, kteří hospodaří téměř na polovině výměry lesů v České republice, se cítí současnou situací významně ohroženi. „Žádáme proto ministerstvo, aby sporný návrh k zákazu těžeb, který má řadu nejen věcných, ale i formálně právních nedostatků, a který bude SVOL všemi dostupnými prostředky rozporovat, neuvádělo v život a vzniklou situací se zabývalo se vší vážností a odpovědností,“ uvedl Kučera.

Kromě toho SVOL žádá, aby vláda již příští středu zvážila zvýšení příspěvků na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů do 40 let v rámci nařízení vlády o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a vybrané myslivecké činnosti.