Církve chtějí zpět i část Sázavského kláštera

Praha - Další potvrzenou památkou, jejíž část chtějí církve získat zpět, je Sázavský klášter. Bezmála tisíc let stará památka je ve středních Čechách významným poutním místem. V novém dělení majetku ale půjde doslova o metry. Budovy v areálu kláštera jsou totiž rozděleny mezi několik majitelů.

Například vstup do kláštera patří a bude patřit státu, který velkou část areálu odkoupil před sedmi lety od restituentky. Jen pár kroků od vstupu už se ale o část chodby mohou ucházet církve a za dalších patnáct metrů pro změnu opět stát. O svůj historický majetek chce požádat i sázavská farnost, konkrétně jde o faru, kostel a prostor mezi nimi. Z budovy, ve které nyní sídlí fara, má navíc nárok na první tři čtvrtiny i řád benediktinů.

Stát nechal zatím v klášteře opravit vzácné fresky a zavedl elektřinu v klášterním kostele. Stavebně ale památka stále není v nejlepší kondici. Do radikální rekonstrukce fary se od doby znárodnění v padesátých letech nikdo nepustil. „Je tu spousta komplikací, kanalizace, vodovodní přípojky, obrovská vlhkost,“ podotkla Slávka Matoušková, vedoucí oddělení správy kláštera Sázava. Podle církve by to právě restituce mohla změnit. „Budou se o to starat diecéze, najmeme lidi,“ tvrdí generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. 

O církevních restitucích dnes prvním dnem jednali v Praze katoličtí biskupové na plenárním zasedání. O rozsahu majetku už mají jasno, většinu žádostí chtějí podat do října. Jasno je i v otázce možného přesunu uměleckých děl. Církev se o ně chce přihlásit, ale nebude je zřejmě nikam stěhovat. „Nevím o žádném významném uměleckém díle, které by mělo změnit místo, kde ho lidé obdivují,“ uvedl Holub.