Dienstbierovy dotazy vzbudily u senátorů ODS obavy o nezávislost ÚS

Praha - Senátoři ODS se obávají o nezávislost Ústavního soudu. Obavu v nich vyvolaly dotazy senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) při jednání senátního ústavně-právního výboru. Kandidátů na ústavní soudce se totiž ptal, jak by se postavili k případnému zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo školného na vysokých školách. „Ústavní soud by měl být názorově pestrým seskupením odborníků na ústavní právo, nikoli sborem přitakávačů politickému názoru senátorů,“ reagoval předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

O jménech nových soudců rozhodne horní komora ve čtvrtek za účasti prezidenta Miloše Zemana. Senátorský klub ODS nebude svým členům předepisovat, které kandidáty mají volit. Senátoři strany dnes se všemi jednali, někteří měli výhrady k minulosti Jaroslava Fenyka, který za komunistického režimu působil jako vojenský prokurátor. 

Dienstbier: Zajímat se o způsob uvažování kandidátů je zcela legitimní

Dienstbier zdůvodnil své dotazy na možné budoucí soudce tím, že mají hlídat ústavu a s ní spojené dodržování lidských práv, včetně práv sociálních. „Ptal jsem se na již přijatou judikaturu Ústavního soudu a v tomto světle na jejich postoje,“ řekl ve Studiu ČT24. ÚS už podle senátora navíc dříve řekl, že mezinárodní smlouvy chránící lidská práva jsou součástí našeho ústavního pořádku. Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech například podle Dienstbiera Česko zavazuje k zavádění bezplatného vzdělávání na vysokých školách. „Opačný postoj je podle mého názoru ústavně sporný, a proto jsem se ptal kandidátů, jaký k tomu mají postoj,“ dodal.

Jiří Dienstbier: „Je potřeba si uvědomit, že Ústavní soud je instituce na pomezí justice a politiky. Postoje jednotlivých ústavních soudců ovlivňují rozhodování, není to čistě právní disciplína, vstupují do toho i sociologické a politologické momenty… Zajímat se o způsob uvažování kandidátů je zcela legitimní.“

Zeman navrhl Ústavní soud doplnit o soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou a profesory právnických fakult Vladimíra Sládečka, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa. Poslední dva jmenované podpořil i místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „My senátoři jsme zvláštní sorta, na nás to žádný vliv mít nebude,“ poznamenal Kubera.   

Rozhovor s Jiřím Dienstbierem (zdroj: ČT24)