Daň za snazší vracení. Elektronické jízdenky drah už nebudou platit celý den

Jízdenky na vlak, které si cestující zakoupí v elektronickém obchodě Českých drah, nebudou od pátku 15. září platit celý den. Bude možné jet vlakem, jejž si cestující na e-shopu předem vybere, nebo kterýmkoli pozdějším, ale ne dříve. Omezení zavedly dráhy proto, aby bylo možné snáze vracet jízdenky, které cestující vůbec nechtějí využít.

České dráhy mění přístup k vracení jízdenek a peněz za ně. Zatímco dosud mohl cestující kvůli problémům na své straně vrátit jízdenku pouze se storno poplatkem, nově dostane zpět vše. V případě jízdenek zakoupených na internetu to bude možné až do 15 minut před odjezdem vybraného vlaku.

Cestující by si měli dát pozor na to, že storno jízdenky je potřeba udělat nejpozději 15 minut před odjezdem, jinak bude srážka 100 procent. Na to jsou ale cestující zvyklí i u jiných dopravců.
Zuzana Čechová
ředitelka odboru cenotvorby ČD

Ruku v ruce jde ale zásadní omezení. Jízdenky zakoupené na e-shopu již nebudou platit celý den ve všech spojích na vybrané trase, jak tomu zatím bylo.

„Aby byla tato změna možná, budou jízdenky z e-shopu nově platit až od vlaku, který bude na jízdence uveden,“ uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. U zpáteční jízdenky se omezení týká pouze první cesty, zpět je možné cestovat kdykoli, tedy i dřívějším vlakem.

Současně také dráhy omezí pravidlo, kdy je možné vrátit jízdenku beze srážky i v době platnosti při zpoždění vlaku. Zatímco dosud vracely jízdné při jakémkoli zpoždění, nově budou muset cestující čekat nejméně půl hodiny, aby měli na vrácení nárok.

Jízdenka Českých drah
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Čekat, nebo koupit novou jízdenku

Nová pravidla znamenají, že cestující, kterému například odpadne schůzka, již měl naplánovanou před odjezdem vlaku, nebude moci jednoduše nastoupit do vlaku, který jede o hodinu dříve. Buď bude muset počkat, anebo využít možnosti lístek beze srážky vrátit a koupit si nový, ovšem s vědomím, že krátce před odjezdem jsou na některých trasách jízdenky dražší.

Naopak kdo nestihne původně vybraný vlak, může bez obav nastoupit do pozdějšího. „Tím se zachová otevřený charakter jízdenky, protože bez omezení půjde cestovat kterýmkoliv pozdějším spojem jako dosud,“ uvedla mluvčí.

Nová pravidla platí i pro jízdenky zakoupené u pokladny. Ty je možné beze srážky vrátit do patnácti minut od jejich pořízení, případně do půlnoci dne před odjezdem, jinak se platí stokorunový storno poplatek.

Vracení jízdenek: Regiojet nejpozději 15 minut před odjezdem, Leo Express až do odjezdu

Pravidla pro vracení jízdenek jsou nyní srovnatelná s ostatními železničními dopravci. Regiojet podle přepravních podmínek nabízí storno jízdenky či změnu rezervace do 15 minut před odjezdem v případě otevřených jízdenek, které dopravce prodává elektronicky. Jízdenky zakoupené u pokladny je možné vrátit nejpozději 30 minut před odjezdem, ale platí se storno poplatek.

Arriva pak vrací jízdné nejpozději 30 minut před odjezdem, ale peníze vrací ve formě kreditu na nákup jiné jízdenky, případně požaduje dvacetiprocentní storno poplatek. Nejvíce velkorysý je k cestujícím Leo Express, který umožňuje zrušit jízdenku až do času pravidelného odjezdu.

obrázek
Zdroj: ČT24