Dárců kostní dřeně rekordně přibylo. Pomohlo i zvýšení věkové hranice

O darování kostní dřeně letos projevilo zájem rekordní množství lidí. Zvýšený počet dárců hlásí oba tuzemské registry, které jsou v Praze a v Plzni. V českých registrech je nyní dohromady přes 100 tisíc lidí.

Do registru dárců v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se jen za osm měsíců letošního roku přihlásilo 2118 nových lidí, což je více než za celý loňský rok.

Přílivu nových dárců pomohla hlavně změna horní věkové hranice pro vstup do registru. Dříve to bylo 35 let, loni v listopadu ale registr v Praze umožnil vstup lidem do 40 let, respektive do 41. narozenin. Jen z této věkové kategorie je podle zástupců registru 1132 nových dárců.

Nejvhodnější dárce je většinou z ciziny

V obou českých registrech je dohromady momentálně přes 100 tisíc lidí. Celosvětově je v registrech dárců více než 31 milionů lidí. Spárovat vhodného dárce s vhodným příjemcem ale není vůbec snadné. Až pro 60 procent pacientů, kteří potřebují transplantaci, existuje nejvhodnější dárce v zahraničí. Nejčastěji je to v Německu, případně v Polsku a někdy i v USA.

Dárcovství kostní dřeně je dobrovolné a bezplatné. Vstupní vyšetření pro nové zájemce se pohybuje v tisícikorunách a pojišťovny ho nehradí. Pražskému registru se ale díky spolupráci s Nadačním fondem Kapka naděje a společností Shell Czech Republic podařilo zajistit za uplynulých 12 měsíců peníze na testy pro 2000 lidí.

Reportáž: Zájem o darování kostní dřeně roste (zdroj: ČT24)

Ročně v Česku některým typem leukémie onemocní kolem stovky lidí, u dalších zhruba 1000 lidí se objeví porucha krvetvorby. Transplantace je úspěšná u dospělých z 60 až 80 procent, u dětí ze 70 až 90 procent.