„51 procent funkčnost, 49 procent móda.“ Lesníci po dvou dekádách mění stejnokroj

Reportáž: Lesníci obměnili stejnokroj. Po 21 letech (zdroj: ČT24)

Po jednadvaceti letech přistoupily Lesy České republiky k obměně ošacení svých zaměstnanců. Nové pánské a dámské sady tvoří jedenáct kusů ošacení a doplňků a správce lesů vyjde jeden komplet na 12,5 tisíce korun, u mužů o něco méně. Za šaty z dílny módního návrháře Česlava Jaroše Lesy dohromady zaplatí víc než jednatřicet milionů korun.

„Stejnokroje jsou nutnou součástí podnikové kultury, a protože už byly desítky let staré, rozhodlo se vedení podniku, že se lesníci přestrojí a že budou mít oblečení moderní,“ uvádí mluvčí Lesů Eva Jouklová.

V soutěži u odborné poroty i v anketě zaměstnanců uspěl návrh pražského výtvarníka a oděvního designéra Česlava Jaroše. „Z jedenapadesáti procent jde o funkčnost, z devětačtyřiceti procent o módu,“ říká autor nových stejnokrojů.

Ty se skládají z jedenácti kusů. Kromě sak, kalhot, plášťů, vest, sukní a košil jsou součástí stejnokroje i doplňky, kterými jsou kravaty, šátky, klobouky, spony či opasky. Cena dámského kompletu je přes 12 600 korun, pánský komplet je na úrovni 11 500 korun.

Lesníci si od nového oblečení slibují, že nebude tak těžké jako modely z devadesátých let, a že přinese lepší prodyšnost. To před kamerou České televize potvrzovali i návštěvníci královéhradeckého skladu, kteří šli nové stejnokroje fasovat – shodovali se nejen na tom, že jsou lehčí než staré modely, ale také slušivější. 

Nové lesnické stejnokroje
Zdroj: David Taneček/ČTK

Lesy vlastní na stejnokroje autorská práva

Nárok na novou uniformu, které vyrábí prostějovská rodinná firma Koutný, má zhruba 2500 z 3200 zaměstnanců podniku. Do výstrojního skladu Lesů ČR firma Koutný zatím dodala zhruba polovinu požadovaných kompletů stejnokrojů.

Hodnota čtyřletého rámcového kontraktu na stejnokroje uzavřeného letos v únoru činí 59,9 milionu korun bez DPH. Hodnota 2500 kompletů, které Lesy ČR odeberou do března 2018, je tak 31,5 milionu korun bez DPH.

Stejnokroje bude firma Koutný šít i pro nové zaměstnance LČR, bude také dodávat jednotlivé kusy pro obměnu. Na rozdíl od dosluhujících modelů jsou ovšem nové stejnokroje o deset procent levnější a především, dosavadní vzory Lesům ČR nepatřily, a byly tak vázány na jednoho výrobce.

V případě nových lesáckých uniforem státní podnik autorská práva koupil, aby mohl kamizoly šít podle své potřeby aspoň ještě dalších dvacet let. Součástí výběru nových stejnokrojů byla loni v lednu i módní přehlídka (viz fotogalerie).