Martincův odchod? Koalice i opozice žádají vyšetření případu

Praha – Představitelé koaličních i opozičních stran žádají prošetření aféry kolem vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a ředitele protikorupční policie Tomáše Martince, který dnes kvůli sporům s šéfkou pražských žalobců rezignoval. Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák navrhuje, aby si na případ posvítila Generální inspekce bezpečnostních sborů, podle někdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) je Martincův konec způsob, jak ochromit vyšetřování citlivých kauz.

Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáš Martinec odstoupil kvůli sporu s šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství Lenkou Bradáčovou. Podle Bradáčové protikorupční policie nejasně pracuje s informacemi, které získává při vyšetřování závažných případů. Spor měl i osobní rozměr; v uniklém neformálním rozhovoru se Bradáčová svěřila s obavou, že na ni Martinec vytváří kompromitující materiály. Spor vyvrcholil jeho koncem, odejde k 15. květnu.

Na to, že se pod Martincem kýve židle, Radek John upozorňoval už před osmi měsíci. „Od pádu (policejního prezidenta Petra) Lessyho jsem předpovídal, že to bude pan Martinec. Byl jsem jen zvědavý, jak to provedou, protože mu nejde nic vytknout a konečně se rozhýbaly velké kauzy,“ reagoval na Martincův konec Radek John, který vnitro v minulých letech řídil. „Bylo třeba ho zničit. Toto je konec nezávislé policie, toto je konec vyšetřování velkých politických kauz,“ konstatoval John ve vysílání ČT24 s tím, že se občanské demokracii podařilo ovládnout policii. Jak upozornily Hospodářské noviny, pod Martincovým vedením protikorupční policie loni navrhla obžalovat 86 lidí, tj. pětkrát více než před jeho příchodem k útvaru.

Johnova konspirace?

Na možné změny ve vedení elitních policejních útvarů přitom upozornil už na konci loňského srpna, když ostře kritizoval tehdejší odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. V pořadu Hyde Park na ČT24 John verbálně zaútočil na vedení ministerstva, které je podle něj stále pod vlivem svého někdejšího šéfa Ivana Langra (ODS), a varoval před tím, že do půl roku dojde k obměně vedení protikorupční policie.

„Povede se útok na vedení protikorupční policie. Protože vyměnění vedení, které provedl policejní prezident Lessy, rozhýbalo policii (v šetření politických kauz – pozn red.). Sibyla říká: 'Do půl roku je to v háji,'“ konstatoval loni v srpnu John. Před Martincovým koncem potom varoval i loni v říjnu: „Teď bude útok na pana Martince, protože to je poslední nezávislý, který zůstal v policii a který se nedal zastrašit. Poprava Petra Lessyho byl vzkaz všem policajtům: 'Nesahejte na politiky, nebo dopadnete jako on.'“

Kalousek viní Zemanovu nečinnost

K rezignaci ředitele protikorupční policie se vyjádřil i ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něho je Tomáš Martinec spíše obětí alibismu a nečinnosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Nejvyšší státní zástupce má sjednocovat netrestní právní normy do trestního řízení, což zásadně nechce, a protože nechce, je těžké říkat odpovědným úředníkům, co správné je a co správné není,“ konstatoval šéf státní kasy. „Pana plukovníka Martince je mi spíš líto. Já netvrdím, že to dělal dobře, ale nemohl to dělat dobře proto, že ten, kdo je za to odpovědný, odmítal dělat svou práci.“

Podle stínového ministra spravedlnosti Jeronýma Tejce Martincovým odchodem případ nekončí; sněmovní výbory i veřejnost by se podle něj měly dozvědět, co se doopravdy stalo. Obdobně se vyjádřili i komunisté, podle poslance za TOP 09 Stanislava Polčáka by potom měla obvinění, jež Bradáčová vznesla, prošetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Paní Bradáčová naznačila, že tento útvar vyrábí kauzy a prodává informace. Tato tvrzení jsou nesmírně vážná, a mělo by být vyšetřeno, zda mohou elitní policejní útvary vyrábět a prodávat kauzy,“ konstatoval v Událostech Polčák. „Pokud by se tato slova naplnila, tak je to velmi vážný signál, který by měl být řešen odpovídajícím zásahem nejvyššího státního zástupce, který dosud příliš nekoná.“

Stížnost Lenky Bradáčové nyní neprověřuje GIBS, ale policejním prezidium. První výsledky mají být do dvou týdnů.

Nečas věří ve zklidnění vod

Zbytek politické scény reaguje méně vypjatě a shodně konstatuje, že otevřený konflikt mezi Bradáčovou a Martincem neměl jiného řešení než konec jednoho z nich. Celý spor označují politici napříč sněmovnou za nešťastný, protože jak Martinec, tak Bradáčová jsou odborníky, a věří, že dnešní spor pomůže k uklidnění situace; tak se ostatně vyjádřil i šéf kabientu. „Informaci o tom, že se plk. Martinec vzdal funkce ředitele ÚOKFK beru na vědomí a věřím, že napomůže zlepšení komunikace mezi protikorupční policií a soustavou státních zastupitelství,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.

  • Jeroným Tejc (ČSSD): Bylo jasné, že Lenka Bradáčová má podporu ministra spravedlnosti i nejvyššího státního zástupce, zatímco o podpoře ministra vnitra ve směru k řediteli ÚOKFK tak policejního prezidenta bychom mohli přinejmenším pochybovat. Bylo logické, že se pan Martinec rozhodl situaci vyřešit tímto způsobem.
  • Jiří Dienstbier (ČSSD): Nebylo možné, aby konflikt pokračoval, protože bez dobré spolupráce nejde vyšetřování.
  • Jiří Dolejš (KSČM): Krok chápu, ale není pro mě uklidňující. Očekával bych závěry, zda vůbec byla vznešená obvinění oprávněná. Takto to vypadá, že buď byl pan Martinec potrestán, nebo přiznal vinu, což nevrhá dobrý stín na práci celého útvaru.
  • Karolína Peake (LIDEM): Trochu to skřípalo nejen mezi ním (Martincem) a paní Bradáčovou, ale i mezi ním a ministerstvem vnitra, a to nikdy není dobré pro útvar jako takový. Pokud někdo spekuluje, že bude ohrožen boj s korupcí, to musím jednoznačně odmítnout. Boj s korupcí v České republice nestojí a nesmí stát na jedné osobě.
  • Přemysl Sobotka (ODS): Paní Bradáčová řekla, že (protikorupční policie) vytváří jakési domněnky proti ní. Jestliže tato situace vyústila v odchod pana Martince, tak tam může být zrnko pravdy.
  • Stanislav Polčák (TOP 09): Budu rád, když budeme v brzké době znát výsledky policejního šetření na tomto útvaru. Podle našich zjištění zde není situace zcela utěšená. Panuje rozdílný postup v práci policie a jejích útvarů. (…) Nevím, jak mohou běžní občané důvěřovat práci policie, když vrchní státní zástupkyně hovoří o prodávání kauz. Její postup nebyl zcela profesionální.
  • Radek John (VV): Lenka Bradáčová zlikvidovala nejlepšího šéfa protikorupční policie, který tady od Listopadu byl. Asi z toho není šťastná… emotivně se do toho zapletla a bylo to zneužito špičkami koalice.

Nejvyšší státní zástupce a nadřízený Lenky Bradáčové Pavel Zeman vzal Martincovu rezignaci na vědomí, ale odmítl ji jakkoli komentovat. „Podle pana nejvyššího státního zástupce krok ředitele přispěje ke zklidnění situace, v tomto smyslu jeho rozhodnutí vítá,“ uvedla až později Zemanova mluvčí Helena Markusová. Ani ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnešní krok nekomentoval příliš široce: „Jsem velmi rád, že pan policejní prezident situaci řešil a že ji vyřešil rychle.“

Bez komentáře chce dnes ponechat Martincův odchod také ministr vnitra Jan Kubice. Uvedl pouze, že platí jeho včerejší vyjádření pro Otázky Václava Moravce. Zde uvedl, že si „jako občan a ministr“ nedokáže spolupráci obou účastníků rozepře představit. 

Jan Kubice v OVM:

„Paní doktorka Bradáčová je vrchní státní zástupce. Spolupráce mezi ní a tímto útvarem musí být velice těsná. Jestliže dospěla k závěru, že napíše dopis (stížnost – pozn.red.) policejnímu prezidentovi, tak je to asi systémový přístup, který brzdí vrchní státní zastupitelství ve vyšetřování.“