Pavel Zeman: Jméno manžela Bradáčové figuruje ve spise jen okrajově

Praha – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman považuje informace, které mu sdělila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ke svému sporu s šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem, za závažné. Bradáčová koncem března uvedla, že na ni Martinec vyrobil kauzu. Podle starších informací médií se točí kolem jejího manžela. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce zároveň uvedl, že jméno manžela Bradáčové figuruje ve spise jen okrajově. „Rovnou říkám, netýká se to rámcové smlouvy na IT zakázky zadané MPSV,“ řekl Zeman v OVM. Spor už řeší policejní prezident Martin Červíček.

Jakmile se vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dozvěděla, že na pražském zastupitelství leží kauza, v níž figuruje jméno jejího manžela, informovala o podrobnostech nejvyššího zástupce Pavla Zemana s tím, že podá žádost o delegaci případu z Prahy do Olomouce. „Vzápětí mně přišel celý spis s návrhem na delegaci a z důvodu vhodnosti jsem jí vyhověl,“ řekl v OVM Zeman s tím, že to, co mu vrchní státní zástupkyně sdělila k tomuto případu, považuje za závažné a je rád, že se tím zabývá policejní prezident Martin Červíček v rámci vnitřní kontroly. „Já do rozhodnutí policejního prezidenta nepočítám s ničím, zatím, naprosto respektuji jeho pravomoc a mám naprostou důvěru v to, že to řízení, které vede, tak vede objektivně,“ řekl Zeman.

Věc se netýká kauzy IT zakázek na MPSV související s exnáměstkem Vladimírem Šiškou

  • Zeman v OVM: „Jakkoli nemám ve zvyku sdělovat podrobnosti, tak tady mohu říci naprosto zodpovědně, že se toho netýká. Je to úplně něco jiného. Dokonce z materiálů policie, které jsem měl k dispozici při delegaci, tak manžel paní Bradáčové nevystupuje v té kauze jako podezřelý. Je tam pouze v jakémsi seznamu uvedeno jeho jméno… Rovnou říkám, netýká se to rámcové smlouvy na IT zakázky zadané MPSV.“

Šéfka státních zástupců koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 svou možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. Útvar protikorupční policie v ní má údajně prověřovat i Bradáčové manžela Tomáše Hájka, se kterým ale už nejvyšší žalobkyně tři roky nežije. Po skončení pořadu, když byly mikrofony stále zapnuté, pronesla, že na ni kauzu vyrobil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Ten ale tvrzení popírá s tím, že Bradáčová nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz. Nejvyšší státní zástupkyně kvůli svým podezřením iniciovala prověření policejní práce. Červíček už dříve uvedl, že není přesvědčený o tom, že policie něco „vyrobila“. O podnět se prý ale osobně zajímá kvůli jeho údajné závažnosti.

Spor má ale podle Zemana dvě roviny - ta první souvisí s případem, kde figuruje její manžel, a ta druhá je systémová. Pražská vrchní žalobkyně totiž dlouhodobě kritizuje práci Martincova úřadu. Nelíbí se jí, jak řeší některé závažné kauzy - třeba to, že je na ně nasazeno málo policistů. Podle Martince je ale útvar zavalen prací. „Bavme se o tom, jestli udělat nějakou inventuru případů a některé věci přesunout, mohou jít na krajská ředitelství,“ řekl Zeman v OVM.