Kvůli suchu je méně sena na zimu, část zvířat pošlou farmáři na porážku

Události: Kvůli suchu bude část zemědělců porážet dobytek (zdroj: ČT24)

Kvůli suchu a špatné úrodě pícnin budou zemědělci v některých regionech před zimou zmenšovat stáda. Třeba v některých oblastech Krušných hor sklidili až o polovinu píce míň než v předchozích letech. Aby zmenšili provozní náklady na zimu, musejí snížit počty chovaných kusů.

Nejpočetnější stádo ovcí v Krušných horách má tři a půl tisíce kusů. Spásá trávu na svazích v okolí Abertam. Zajistit dost potravy na zimu pro tolik kusů majitelé stáda nedokážou.

„Krmení není kde nakupovat. Budeme tedy asi nuceni počet kusů snížit,“ uvedl agronom Horského statku Abertamy Jan Jůzl. „Zatím uvažujeme o ovcích, ale možná dojde i na hovězí dobytek.“

Postupně tak z horských luk v Krušných horách zmizí asi pět set ovcí. Na jeden zimní den potřebuje horský statek padesát balíků sena. Sklad píce je poloprázdný, přitom jindy bývá začátkem podzimu obvykle zaplněný.

Ministerstvo připravuje odškodnění

Ani v nížinách ale není situace o moc lepší. Zemědělcům na Kamenném dvoře momentálně chybí zhruba osm set balíků sena. Bojí se, že během podzimních dešťů už seno nenasuší a raději s předstihem sečou otavu. Podobný problém má většina zemědělců na severozápadě Čech. Podle průzkumů agrární komory 180 z 200 oslovených zemědělců mělo nižší úrodu než loni.

„Z toho čtyřicet procent zemědělců uvažuje o tom, že bude muset snížit stavy dobytka,“ sdělil předseda Agrární komory Karlovarského kraje Pavel Brandl. Pomoci by se mohli dočkat od ministerstva zemědělství, které připravuje odškodňování za sucho. „Pokud vláda do konce září schválí ten materiál včetně částky, což bychom měli zvládnout, tak bychom následně rozjeli celou administraci,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.