Stíhání manažerů v kauze MUS pokračuje, žalobci jejich stížnosti zamítli

Praha - Stížnosti bývalých manažerů Mostecké uhelné (MUS) společnosti zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství. Muži nesouhlasili se zahájením trestního stíhání. Píše o tom deník Právo.  Obžaloba je viní mimo jiné z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Státu podle ní způsobili škodu přes jednu a půl  miliardy.

Policie obvinila šest bývalých manažerů Mostecké uhelné ze zneužití informace a postavení v obchodním styku již loni v červnu. Údajně z MUS vyvedli až 150 milionů korun. Ty pak měli využít na nákup akcií MUS. Loni v říjnu přibylo obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Státu měli způsobit škodu 1,7 miliardy korun. 

Někdejší šéfové MUS, tedy Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus od počátku trestní stíhání odmítají. Podle nich jsou obvinění pouze výsledkem společenského tlaku a jsou nezákonná. Policie bývalým majitelům firmy obstavila bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti, které mají v ČR. Stíhání Měkoty, který zemřel na začátku března při golfu, ale bylo zastaveno.

K rozhodnutí zmrazit podnikatelům český majetek vedla policii obava, že by jej mohli přepsat na příbuzné nebo převést do zahraničí. Kromě české policie privatizaci MUS již roky prověřují také švýcarské orgány kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura předloni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů MUS a Appian Group.

Vydáno pod