U dálnice D1 je 478 nelegálních billboardů, spočítalo ŘSD. Čas na jejich odstranění už vypršel

Události: Silničáři sestavují seznam billboardů (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) během pátečního sčítání billboardů u dálnice D1 napočítalo 478 nelegálně stojících reklamních poutačů. Číslo odpovídá počtu konstrukcí reklamních poutačů. Množství reklamních ploch je ale vyšší, zejména větší konstrukce nesou více ploch pro vylepení inzerce, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Majitele reklamních ploch v následujících dnech úřady vyzvou k jejich odstranění.

Uplynula totiž zákonná lhůta, kterou měli provozovatelé billboardů na jejich odstranění. Celkem má podle odhadů od dálnic a silnic první třídy zmizet asi tři tisíce reklamních poutačů z celkového počtu zhruba 25 tisíc.

Kromě dálnice D1 sčítá ŘSD billboardy i na zbytku dálniční sítě. Zaměřilo se ale primárně na tuto páteřní komunikaci, a proto jsou výsledky z ní k dispozici první. Kompletní soupis všech reklamních zařízení, které jsou v tzv. ochranném pásmu dálnic, chce mít úřad k dispozici do úterního odpoledne.

„Zahájili jsme podrobný monitoring všech reklamních zařízení, která se nacházejí v ochranném pásmu dálnic. Dnešní den věnujeme především dálnici D1, do úterního odpoledne do třetí hodiny budeme mít perfektně zmonitorovány všechny dálnice, což je zhruba 1230 kilometrů,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Ke každému reklamnímu poutači silničáři pořizují protokol s mapovým podkladem a souřadnicemi GPS, který je doplněn fotografií. Z ní musí být zřejmé, na jaké konstrukci je billboard připevněn. Všechny tyto informace začnou zřejmě během pondělí směřovat na silniční správní úřady, které budou postupovat dál podle zákonných lhůt.

Vytvoření evidence poutačů, které měli jejich majitelé do pátku odstranit, je prvním krokem k jejich zbourání. Úřady je na své náklady zlikvidují a peníze budou vymáhat po majitelích billboardů, případně majitelů pozemků, na nichž stály. Kolik peněz na to bude třeba, není podle mluvčího známo. Jasné není ani to, na kolik vyjde odstranění jednoho poutače. 

Zákon je z roku 2012, některé billboardy už zmizely

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona z roku 2012. Zatímco někteří provozovatelé billboardy začali odstraňovat, jiní jen reklamní sdělení nahradili státní vlajkou.

„Tím jsme jednostranně podle právního výkladu, který máme k dispozici, změnili charakter ploch, které již nadále nejsou reklamním zařízením tak, jak je definuje zákon,“ uvedl v tiskovém prohlášení Svaz provozovatelů venkovní reklamy.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) ale reagoval, že ŘSD zřejmě začne odstraňovat billboardy bez ohledu na to, co na nich bude. Ministerstvo dopravy už dříve avizovalo, že zařízení na své náklady úřady zlikvidují a peníze pak budou vymáhat po majitelích billboardů, případně pozemků, na kterých stojí.

Reklamní zařízení podle zákona o pozemních komunikacích může zobrazovat nejen klasickou reklamu, tedy sdělení s cílem dosažení zisku, ale může šířit i nekomerční informace, třeba kulturní, politické nebo vzdělávací.

Billboardy nesmí být 250 metrů od dálnice

Zatímco na dálnicích má povinnost odstraňovat nepovolené poutače ŘSD, na silnicích první třídy jde o věc krajů a jejich organizací. Billboardy nebudou smět být v pásu do 250 metrů od dálnic a do 50 metrů od silnic první třídy.

Jedinou výjimkou jsou reklamní plochy pro dálniční motely a restaurace, ale i ty mají nastavenu bezpečnou vzdálenost. Nařízení, které je motivováno zvýšením bezpečnosti silničního provozu, se ale netýká zastavěných území, kde je zároveň nejvíc reklamních ploch.

Kvůli zákazu billboardů u dálnic a silnic první třídy se už obrátila na Ústavní soud skupina 17 senátorů. Navrhla zrušit část novely zákona o pozemních komunikacích. Podaná ústavní stížnost je rovněž důvodem, proč nechali provozovatelé své poutače stát i po 1. září.  

Čtyři dny předtím, než termín vyprší, ohlásit ústavní stížnost mi připadá spíše jako poslední snaha zvrátit naplnění zákona. Senátoři měli reagovat před třemi nebo pěti lety, pokud mají názor, že je zákon protiústavní.
Dan Ťok