Srdcerváči pomáhají: Díky nové databázi najdou handicapovaní studenti stáž

Události: Srdcerváči pomáhají (zdroj: ČT24)

Zdravotní postižení neznamená omezení v práci, ve škole ani ve sportu. S takovým motem přichází pátý ročník projektu Srdcerváči. Jeho cílem je bojovat s předsudky o handicapovaných a zároveň finančně podpořit jejich zaměstnávání. Nová databáze firem teď pomáhá zdravotně postiženým studentům VŠ najít stáž či první zaměstnání.

Databáze obsahuje jednak seznam firem, které přijímají lidi s handicapem. Jednak tam mohou firmy a instituce snadněji vyhledat vhodné lidi do svých týmů. Projekt ve čtvrtek představila šéfka Nadačního fondu na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) Hana Potměšilová. Do budoucna by navíc databáze neměla obsahovat jen stáže, ale i běžná pracovní místa.

„Studenti se zdravotním postižením mají často problém najít brigádu, praxi, přivýdělek ve svém oboru. Naše databáze je má propojit s firmami, které to s nimi myslí vážně,“ řekla Potměšilová. Další databáze s možnostmi běžného zaměstnání by pak podle ní fond chtěl mít za půl či tři čtvrtě roku.

Na fond se prý obracejí dvě až tři firmy týdně, které o praktikanty s handicapem stojí, mnohdy ale nevědí, jak by je mohli získat. Databáze, které shromažďují potřebné údaje, vytvořil tým z české pobočky mezinárodní studentské dobrovolnické sítě 180 Degrees Consulting.

Do jednoho seznamu se zapisují zájemci o stáž, do druhého firmy. Uvést musejí požadované informace o dovednostech, vzdělání, náplni práce, handicapu či o možnostech upravení pracovního místa. „Cílem je ušetřit spoustu času při komunikaci a párovat studenty s firmami,“ řekl člen autorského týmu Juraj Urbančík.

Díky filtrování se pak zobrazí nejvhodnější nabídky a fond dohodne případnou spolupráci mezi studentem a firmou. „Nejsme pracovní agentura. Zprostředkováváme komunikaci mezi zdravotně postiženými a firmami. Firmy učíme a školíme,“ zdůraznila projektová manažerka Petra Horáková.

O prázdninách prošly databáze testovacím provozem, od září pak běží naostro. V seznamu je už 29 studentů a osm menších i větších podniků. „Člověk s postižením nemá být otvírač dveří na vrátnici či recepci, aby firma ukázala, že dává příležitost lidem s postižením. Osoby s handicapem jsou kolem nás – mezi lékaři, učiteli, kavárníky, sportovci, státními úředníky,“ podotkla Potměšilová s tím, že většina lidí nemá viditelný handicap, znatelný je asi u 30 procent postižených.

Letošní kampaň je stylizovaná do snímku Sedm statečných (zdroj: ČT24)

Projekt můžete podpořit i koupí dárku

Letošní kampaň sází na sedm Srdcerváčů jako na Sedm statečných. Všechny spojuje handicap a láska ke sportu. V rámci kampaně mohou lidé na webu projektu vybírat z katalogu dárků: šperky i oblečení. Peníze potom fond rozdělí v rámci grantů. 

V loňském ročníku lidé nakoupili dárky za téměř půl milionu korun – peníze dostalo deset organizací a živnostníků. „Do grantového řízení se může hlásit jakýkoliv člověk se zdravotním postižením, který podniká nebo chce začít podnikat. A také zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají více než 50 procent osob se zdravotním postižením,“ dodává Potměšilová.

Vydáno pod