Poslanci ANO o Babišovi s Faltýnkem nehlasovali. Zbabělost, vzkazují konkurenti

90‘ ČT24: Jak se hájili Babiš a Faltýnek (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna vyhověla policejní žádosti a vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. Jsou podezřelí z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo. Politici napříč stranami nejsou výsledkem hlasování překvapení, někteří však nečekali, že se jej s výjimkou obou dotyčných nezúčastní zástupci hnutí ANO. Někteří to považují za zbabělost či alibismus.

„Hlasování asi nebylo překvapením, deklarace v podstatě od všech klubů byla dopředu jasná. Je výhodné i pro oba pány, aby vše vyjasnily orgány činné v trestním řízení,“ soudí předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček se domnívá, že poslanci z příští Poslanecké sněmovny, budou-li se kauzou farmy Čapí hnízdo znovu zabývat, dojdou ke stejnému závěru jako současní zákonodárci. „Kauza nemá nic společného s imunitou, která je poslanci daná na výroky a popřípadě činnost ve sněmovně,“ uvedl.

„Celý dnešní den jsme si mohli ušetřit,“ řekl po hlasování místopředseda ODS Zbyněk Stanjura s tím, že jeho partaj v minulosti vyzvala Babiše s Faltýnkem, aby sami rezignovali. „Vědomě se rozhodli, že to neudělají, a tudíž oni zatáhli tento případ do volební kampaně,“ míní.

Události, komentáře: Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka ke stíhání (zdroj: ČT24)

Napříč politickým spektrem zaznívalo podivení nad tím, že z hnutí ANO nakonec hlasovali pouze Babiš s Faltýnkem, kteří Poslanecké sněmovně doporučili, aby je vydala. Navzájem se však zdrželi, Babiš tedy nehlasoval pro vydání Faltýnka a naopak. Ostatní poslanci za ANO se k hlasování nedostavili.

„Považuji to za zbabělost z jejich strany, protože mohli svůj názor vyjádřit aktivně,“ uvedl poslanec Martin Plíšek z TOP 09 na adresu svých kolegů z ANO. Rozhodnutí nehlasovat odsoudil také volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, který je označil za bolestínské a alibistické. Zkritizoval také průběh jednání. „Úvahy o tom, zda jsou žádosti fundované a mají všechny náležitosti, patří státním zástupcům,“ podotknul.

„Nejedná se o politickou kauzu a není žádný důvod, proč poslance v tomto případě nevydat,“ vysvětlil stanovisko předseda STAN Petr Gazdík. I jemu přišlo podivné, že poslanci ANO o vydání Babiše a Faltýnka nehlasovali. „Působí to, jako by jim někdo ze shora zakázal se do sálu vrátit. Ukazuje to, že ANO není standardní demokratické hnutí,“ zauvažoval.

Události: Babiš a Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání (zdroj: ČT24)

Babiš: Je to politická kauza

„Hnutí ANO vždy bylo pro vydání, vždy jsme pro něj hlasovali. Ale v tomhle případě nechceme být součástí tohoto dění, nechceme tomu přidávat na věrohodnosti,“ vysvětlil místopředseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), proč se poslanci Babišova hnutí nezúčastnili hlasování o vydání.

„Jsem přesvědčen, že je to politický případ, který má ovlivnit volby,“ zopakoval v hlavní zpravodajské relaci České televize šéf ANO Andrej Babiš. „Policie v žádosti několikrát lhala, dokonce v ní píše, že je moje paní obviněná, přitom za rok a půl ji vůbec nepozvali, aby ji vyslechli, což považuji za skandální,“ rozohnil se.

Je nutné připomenout, že není nezbytné, aby obviněný byl slyšen policií před tím, než je trestně stíhán. Úplně obvyklé to není, na druhou stranu v kauze, v níž existuje něco na způsob organizované skupiny, osob je více a už některé podaly vysvětlení, není neobvyklé, že se provede jen jeden výslech.
Ondřej Múka
advokát a člen Unie obhájců

„ Z vyšetřování nemám strach, protože jsem nic neudělal. Je absurdní mi podsouvat, že jsem chtěl podvodně získat 50 milionů,“ řekl a dodal, že nevznikla žádná škoda a investované finance je možné na farmě Čapí hnízdo „najít“.

Žádný trestný čin jsem nespáchal a proti obvinění se budu bránit všemi právními prostředky.
Andrej Babiš
český premiér

„Já jsem nic neudělal, věřím, že se očistíme před nezávislým soudem,“ řekl Faltýnek s tím, že hodlá vyzývat vyšetřovatele, aby se proces konal co nejdříve, i když je podle něj jasné, že do voleb se to nestihne. Uskuteční se 20. a 21. října, jejich favoritem je hnutí ANO.

Kroupa: Znechucující kauza

„Hlasování bylo důležité z hlediska vzkazu voličům, ale ne fakticky. Jak víme, bude se hlasovat s velkou pravděpodobností znovu,“ poznamenal komentátor webu Seznam.cz Jindřich Šídlo. V případě, že by Babiš s Faltýnkem uspěli ve volbách, což lze podle preferencí předpokládat, imunitu by znovu nabyli.

„Pan Babiš konstatoval, že by kauza Čapí hnízdo nebyla, kdyby nebyl v politice. Já si myslím, že tento paradox je pravdou, protože od té doby, co je v politice, je na něj upřena větší mediální pozornost a on v některých svých mediálních vystoupeních přestal být tak opatrný jako v minulosti. Dal přednost politickému PR před svou trestněprávní ochranou. Myslím si, že kauzu to akcelerovalo,“ podotknul advokát a člen Unie obhájců Ondřej Múka.

Hnutí ANO zápasí o nerozhodnuté voliče, kteří by pod vlivem kauzy mohli odpadnout. Cílem je přesvědčit tyto voliče, že je zde zákulisní spiknutí. 'Volte nás, my bojujeme proti korupci a korupčníci nás nyní chtějí potopit.' To je jednoduchý, srozumitelný příběh.
Daniel Kroupa
politolog

„Celá kauza je znechucující zejména před volbami. To je doba, kdy se mají vést diskuse o budoucnosti naší země,“ podotknul politolog Daniel Kroupa. „Je to v každém volebním období. Minulá vláda skončila přepadením předsednictva vlády zásahovou jednotkou, i předchozí vlády měly podobné potíže. Je to seriál,“ dodal.

Kauzy, jako je ta týkající se farmy Čapí hnízdo, ale podle něj patří k demokracii. „Nemyslete si, že v antickém Řecku podobné případy nebyly,“ řekl Kroupa a dal za příklad Démosthena, který proslul coby rétor zabývající se podvody.