Tečka za kuřimským utrpením, chlapce soud svěřil prarodičům

Brno - Chlapce ze známé kuřimské kauzy, kterým je dnes 13 a 15 let, svěřil brněnský městský soud do pěstounské péče jejich babičky a dědečka. Jde o rodiče jejich matky, která si odpykává devítiletý trest za týrání obou hochů. Jednání o osudu chlapců proběhlo bez účasti veřejnosti, zatím nepravomocné rozhodnutí nelze s ohledem na zájmy chlapců komentovat.

Babička před časem prohlásila, že chlapcům se daří dobře, matku prý navštěvují ve vězení. Vztah mezi chlapci a jejich matkou, která si zatím odpykala polovinu trestu, označila za křehký. Verdikt prarodiče chlapců potěšil. „Myslím, že z toho budou mít radost i chlapci. Zároveň doufáme, že to bude konečné rozhodnutí,“ řekla Eliška Mauerová. Podle jejích slov otci v kontaktu s dětmi nijak nebrání. „Není pravda, že mu to nebylo umožněno. Nikdy bychom mu v tom nebránili, vždy to budou jeho synové. Bohužel ale z jeho strany nebylo bránit čemu,“ uzavřela.

Oba bratři dosud žili u prarodičů. Scházelo ale potvrzení k tomu, že mohou zůstat v jejich péči. Babička chlapců je ráda, že svou péčí může navázat na to dobré, co bylo před kauzou. Dodala, že otec chlapců se o ně příliš nezajímá.

Největší aféra týrání dětí vyplula na povrch v roce 2007

Po odhalení týrání v květnu 2007 putovali chlapci do péče azylového zařízení pro děti Klokánek. V prosinci 2008 soud zamítl žádost jejich otce o svěření do péče, matku zbavil  rodičovské povinnosti. Až v lednu 2010 dal brněnský krajský soud chlapce do péče otce.

Otec chlapců z Kuřimské kauzy
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Situace se ale v červnu 2011 změnila. Chlapci se dostali do péče rodičů své matky, když soud přihlédl k doporučení orgánu péče o dítě s tím, že otec není schopen se o ně postarat tak dobře jako prarodiče. V té době byl otec nezaměstnaný.

Kauza byla plná nejasností

Nejpřísnější trest v podobě deseti let dostala teta hochů. Připustila svůj podíl na týrání, ale blíže jej neosvětlila. Dále byli odsouzeni k sedmi letům vězení Hana Bašová a Jan Škrla a k pěti rokům za mřížemi Jan Turek a Barbora Škrlová.

Barbora Škrlová
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Zřejmě nejpodivnější postavou kauzy je Škrlová. Když žila s chlapci a jejich matkou, vydávala se za dívku Aničku. Po odhalení případu uprchla do Norska, kde se vydávala za chlapce Adama. Podle některých úvah byla ikonou sekty, kterou si založil její otec Josef Škrla. Před časem byla propuštěna z vězení.

Telefonát Barbory Lukšové ze soudního řízení (zdroj: ČT24)