„Smrtelný hřích“ advokáta: Zpronevěřil peníze klientů realitky

Praha - Ani v advokátní úschově nemusí být peníze v bezpečí, to zjistili klienti známé realitní kanceláře Reality 21. Advokát Miloš Vlasák, který s kanceláří úzce spolupracoval, nechal ze schovatelských účtů zmizet 63 milionů korun. Poškození si stěžovali realitní kanceláři, která jeho služby nabízela. Jenže ta tvrdí, že za škodu svých klientů nenese žádnou odpovědnost. Advokát poškozeného se pozastavuje i nad tím, že realitka údajně po zjištění klienty na nebezpečí neupozornila. Kauzou se zabýval reportér z Reportérů ČT Lukáš Landa.

Desítky klientů české realitní kanceláře Reality 21, patřící do skupiny Century 21, přišly o peníze při prodeji své nemovitosti. Advokát Miloš Vlasák zpronevěřil celkem 63 milionů korun, které k němu klienti uložili do advokátské úschovy. V srpnu loňského roku se provalilo, že na schovatelských účtech, které měly obsahovat miliony od klientů realitní kanceláře, není ani koruna. Vlasák tak skončil ve vazbě. „Dopustil se toho, čemu říkáme smrtelný hřích advokáta,“ řekla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Velká část z 65 poškozených se spojila a tvrdí, že odpovědnost nenese jen advokát Vlasák, ale i společnost Reality 21. Ta jim totiž slibovala bezpečný prodej nemovitostí. "Já jsem si u nich objednal produkt - Prosím, prodejte bezpečně můj byt. Oni mi sehnali kupce, ale abych dostal peníze, to se nestalo," uvedl poškozený klient Michal Zelenka. Nyní po kanceláři požaduje náhradu alespoň poloviny ztracených peněz.

Poškození klienti zvolili běžný postup tzv. advokátní úschovy, kterou jim realitní kancelář nabídla. Kupující složí peníze za nemovitost u advokáta do té doby, než bude prodej oficiálně uskutečněn a přepsán na katastru nemovitostí. Teprve pak pošle advokát peníze prodávajícímu.

Neexistující zaměstnanec

Majitel kanceláře Reality 21 Petr Kouba však jakoukoliv odpovědnost společnosti za škodu vylučuje, podepsané smlouvy upravují pouze vztah mezi klienty a advokátem. Podle nezávislého advokáta Jana Pavloka jde tedy o klamavou reklamu. Klienti podle svých slov nabyli dojmu, že advokát Vlasák je zaměstnanec realitní kanceláře. Má totiž sídlo na stejné adrese jako realitní kancelář a ta ho také prezentovala na svých internetových stánkách jako pracovníka svého právního oddělení.

Vedení kanceláře tvrdí, že klientům byly nabízeny také další alternativy úschov finančních prostředků - notářské a bankovní. Klienti však toto tvrzení odmítají, žádná alternativa jim prý nabídnuta nebyla. To dokazuje i formulace mailů rozesílaných makléřkou. Dále realitku obviňují, že je nevarovala včas a nezastavila obchody ve chvíli, kdy už o podvodu věděla.

Klientům zmizelo 63 milionů z advokátní úschovy (zdroj: ČT24)

„22. srpna ukončila realitní kancelář spolupráci s advokátem Vlasákem. Den poté dali ten náš případ na katastr nemovitostí, a 3. září tam k němu přišlo na účet 4,5 milionu korun od našeho kupujícího,“ říká další z poškozených Jiří Novotný. Jeho peníze tak podle něj realitka mohla ochránit jediným včasným telefonátem. Kouba však argumentuje tím, že společnost data převodů neznala, protože nebyla účastníkem smlouvy.

Václav Láska, advokát Michala Zelenky: „Kdyby se realitní kancelář zachovala poctivě a v době, kdy věděla, že je problém, o něm všem řekla, tak se mohla způsobená škoda snížit řádově o miliony korun. Nemůže mě nikdo podezřívat z osočování jiného, když budu dovozovat, že to neudělala proto, že chtěla ty obchody alespoň formálně dokončit, aby jí vznikl nárok na zprostředkovatelskou odměnu.“

Kdo přišel o peníze?

Peníze poškození klienti asi hned tak neuvidí, Vlasák podle informací policie majetek za 63 milionů nemá. A tak šance pro prodávající může být v paradoxním řešení - podělit se o problém s dalšími nevinnými, tedy s těmi, kterým nemovitosti prodali. Ti už jednou zaplatili, jenže právě do úschovy zmíněného advokáta. Soud by tedy mohl posuzovat, zda o peníze přišel kupující či prodávající.