Nejmenší škola zahájila vyučování. Do lavic usedli dva žáci, učitelka je ředitelkou i školnicí

Nejmenší škola: do lavic usedli dva žáci, učitelka je ředitelkou i školnicí (zdroj: ČT24)

Do Úlibic nedaleko Jičína se po čtyřiceti letech vrací škola, která je nejmenší základní školou v Česku. Úlibice mají tři sta obyvatel a v pondělí 4. září tam začala výuka, přestože se ministerstvo školství zprvu tvářilo odmítavě a se zřízením tak malé školy nesouhlasilo. Ve třídě tam totiž první školní den byli jen tři lidé. Učitelka a její dva žáci.

Učitelka Jana Vávrová přivítala v lavicích dva chlapce. Sama je ředitelkou, učitelkou i školnicí. Hned v sousedství má však také školku a při zakládání školy ji podpořila obec. Až do května přemlouvala Jana Vávrová spolu s radnicí ministerstvo, aby se vznikem školy souhlasilo.

Dokážeme to, říká učitelka

„Lidé pochybují, zda přežijeme první rok. My to ale určitě dokážeme,“ sdělila zakladatelka školy. Žít budou z dotací obce, která zaplatí elektřinu a část vybavení, ze státního příspěvku i z poplatku rodičů. Ten činí devět set korun za žáka měsíčně.

Prvňák Max je místním žákem z Úlibic, Marek je přespolní z Lužan. Možná, že je během školního roku ještě doplní další spolužáci, protože pět jiných prvňáků ze vsi rodiče už na jaře zapsali do škol v okolí. Nechtěli být v nejistotě, zda se škola v jejich vesnici skutečně otevře. 

„Obec musí mít školu, kostel, musí mít hospodu, takže tohoto kréda se držíme,“ uvedl starosta Úlibic nestraník Michal Kovář.