Detenční ústav ve Vidnavě nebude - kvůli amnestii

Praha - Ministerstvo spravedlnosti definitivně ustoupilo od záměru zřídit detenční ústav ve Vidnavě na Jesenicku. Kvůli amnestii totiž ubylo vězňů.

„Souhlasíme s názorem Vězeňské služby, že po amnestii, která významně ulevila přeplněnosti věznic, by i částečná realizace původního záměru byla nehospodárná,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. 

Vidnava si od ústavu slibovala pracovní místa

„Je to obrovské zklamání, nejen pro Vidnavu, ale i pro jesenický okres. Vkládali jsme do toho velkou naději, přislíbeno bylo až 200 pracovních míst. Bohužel naděje na další nová pracovní místa v našem okrese není,“ uvedla starostka Vidnavy Eva Pavličíková. Právě vytvoření nových pracovních míst si od vzniku detenčního ústavu či věznice slibovali místní, kteří projekt podpořili i v referendu.

Podle původních plánů měl ve Vidnavě vzniknout detenční ústav s kapacitou zhruba 250 chovanců. Rekonstrukce rozlehlého objektu, který Vězeňská služba zakoupila za 29 milionů korun, by si vyžádala investici 270 milionů. Ministerstvo už loni na podzim přiznalo, že na přestavbu bývalého kněžského semináře nemá peníze.

Po novoroční amnestii zůstalo v českých věznicích 16 121 vězňů, propuštěno bylo celkem 6 442 odsouzených. V důsledku úbytku vězňů se ministerstvo rozhodlo zrušit věznici v Drahonicích na Lounsku.

Mluvčí upozornila, že Vězeňská služba má nyní případně k dispozici tři jiné objekty - ve Velkých Přílepech u Prahy, Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a v Poštorné u Břeclavi. K zakonzervování těchto poboček věznic ministerstvo přistoupilo rovněž v souvislosti s amnestií. Podle úřadu jsou objekty v mnohem lepším technickém stavu a nevyžadují tak zásadní investice jako Vidnava. Ministerstvo už dříve uvedlo, že zakonzervování poboček je dočasné, v budoucnu se mají otevřít v závislosti na rostoucím počtu vězňů. Objekt ve Vidnavě nabídne ministerstvo k využití jiným státním institucím.

Zabezpečovací detenci si momentálně odpykává 34 duševně nemocných pachatelů závažných trestných činů, z toho dvě ženy. Podle údajů Vězeňské služby představuje tento počet zhruba polovinu ubytovací kapacity detenčních zařízení, která se nacházejí v Brně a Opavě.