Zloděj ukradl diamanty za 200 milionů, předstíral koupi

Praha - Pražští policisté pátrají už devět měsíců po muži, který podle nich loni v červenci ukradl diamanty za 200 milionů korun. Muž v jednom z obchodů s drahými kameny v centru Prahy předstíral zájem o jejich koupi. V nestřežené chvíli je vyměnil za falešné zirkony.

„Pachatel si objednal určitý typ diamantů, určitých karátů a tyto diamanty mu firmou byly předloženy. Při prohlížení, které trvalo řádově několik hodin, došlo k záměně, kdy tato záměna nebyla zaznamenána ani na kamerách,“ popsal průběh loupeže hlavní vedoucí vyšetřovatel Petr Kvítek. Zaměstnanci klenotnictví na krádež přišli o den později.

Pojišťovna nabízí odměnu

Diamanty byly pojištěné, a tak pojišťovna škodu klenotnictví uhradila. Za informaci, která povede k dopadení pachatele, nabízí odměnu až 13 milionů korun. 

Muž vystupoval pod jménem Konstantin Lebekin, mluvil rusky, a je tedy možné, že pochází z některé ze zemí bývalého Sovětského svazu nebo z některého balkánského státu. Pokud by se zloděje podařilo dopadnout, hrozí mu až deset let vězení. Další fotografie podezřelého zde.

Policie prosí veřejnost o pomoc. Pokud muže poznáte, zavolejte na linku 158. 

Vydáno pod