Zahájení školního roku: Ministr kvůli nemoci chyběl, prezident dostal ptačí budku

Do školních lavic letos zamířilo zhruba 108 tisíc prvňáčků, což je podle odhadů ministerstva školství po několika letech poprvé pokles. Naopak počet středoškoláků se zhruba po deseti letech zvýšil. Prezident Miloš Zeman zahájil školní rok na pražské Akademii řemesel. Nemocného ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD) na začátku školního roku zastoupili jeho náměstci, kteří zavítali na několik různých škol v Praze, Středočeském, Pardubickém a Olomouckém kraji.

Prezident Miloš Zeman se nejprve sešel s vedením školy, poté se studenty prvních ročníků. Těm řekl, že mají jistotu, že na trhu práce vždy seženou uplatnění. „Tuto jistotu mnohé jiné profese nemají. A za druhé toto místo bude dobře placené,“ poznamenal. Zeman chtěl se studenty debatovat, otázku mu ale žádný z nich nepoložil. Od školy dostal dřevěnou ptačí budku.

Mnoha jihomoravským prvňáčkům zpříjemnil první den ve škole také dárek – vstupenka do Vida! science centra a Hvězdárny a planetária Brno. „Začátky ve škole mohou být pro prvňáčky náročné. V expozici Vida! ale zjistí, že objevování světa a poznávání vědy může být velká zábava a hra. Tímto projektem rádi prvňáčkům usnadníme a zpříjemníme vstup do školních let,“ uvedl Lukáš Richter, ředitel Vida! science centra.

O učivo nepřijdou ani děti, které do lavic nepustí nemoc. Už více než 60 let existuje při Fakultní nemocnici Brno škola, největší svého druhu v Česku. Pracovníci školy působí jak v areálu Dětské nemocnice v Černých Polích, tak na některých odděleních v Bohunicích.

Školní rok však v pondělí podobně jako v jiných školách nezačal hned plnohodnotnou výukou. Na některé děti doléhá smutek, že nemohou být se svými kamarády. „Paní učitelky jim přicházejí ten první den spíš oživit, rozveselit, aby jim pomohly po psychické stránce,“ řekla ředitelka Marie Plevová. 

Na Vysočině zase prvňáčci obdrželi takzvaný bezpečný kufřík, který už šestým rokem dostávají všichni prvňáci od Kraje Vysočina. Děti v něm našly cyklolékárničku, reflexní vestu a reflexní pásek a omalovánky. Radost jim udělal skládací traktor a dvojice igráčků. Náplň kufříku má děti seznámit s bezpečností v dopravě a také vzbudit zájem dětí v nejnižších ročnících základních škol o manuální činnost.

Školní rok začal v pondělí také ve škole v Bohuslavicích na Náchodsku, kterými se v polovině srpna prohnala větrná smršť. Poničila zhruba osm desítek domů, včetně střechy na budově školy. Obci se už podařilo opravit jídelnu a kuchyň, na opravu ještě čeká tělocvična. 

Události: Do prvních tříd nastoupilo 108 tisíc prvňáčků (zdroj: ČT24)

Praha versus Karlovarsko

Do mateřských, základních a středních škol letos nastoupilo o zhruba 15 tisíc žáků víc než loni; ministerstvo odhaduje, že do školek bude chodit 370 tisíc dětí, do základních škol 923 tisíc žáků a do středních škol asi 395 tisíc studentů.

Nižší stupeň hlásí propad; do prvních tříd letos nastoupilo 108 tisíc prvňáků, a podle statistik tak poprvé po čtyřech letech počet dětí v první třídě klesl. Nejméně dětí nastoupilo do první třídy v Karlovarském kraji, nejvíc v Praze a ve středních Čechách.

Svá středoškolská studia zahájilo 395 tisíc žáků, a opět platí, že jejich nejvyšší počet hlásí Praha, dále Moravskoslezský kraj a jih Moravy, naopak nejméně jich je v Karlovarském kraji.
Ze všech studentů prvních ročníků středních škol si téměř polovina středoškoláků vybrala odbornou školu s maturitou, dalších třicet procent učiliště nebo školu bez maturity. Čtyřiadvacet procent gymnázium a jen půl procenta dětí zamířila na konzervatoře.

  • Poslední rok v mateřské škole před nástupem do 1. třídy je od teď pro všechny děti povinný. Rodičům, kteří dítě do školky nepřihlásí, hrozí až pětitisícová pokuta. Kontrola, zda někdo povinnost nezanedbal, padá na radnice obcí.
  • Školáci na prvním stupni základních škol se mohou těšit na plavání, které se stane povinnou součástí tělesné výchovy. Žáci budou muset absolvovat alespoň čtyřicet hodin výuky v bazénu.
  • Novela školského zákona má účinněji chránit žáky i učitele před šikanou. Ředitelé podle ní musí agresory okamžitě vyloučit ze studia.