Blažek nevyhověl Kajínkovi, stížnost nepodá

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nevyhověl návrhu doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka na podání stížnosti pro porušení zákona v jeho kauze. Informovala o tom ministrova mluvčí Štěpánka Čechová. Věcné námitky, o které se podnět opíral, už totiž podle ní v minulosti označil za nedůvodné Ústavní soud.

Kajínkův podnět směřoval proti zamítnutí jeho druhého návrhu na povolení obnovy trestního řízení. Nepodat stížnost pro porušení zákona v Kajínkův prospěch Blažkovi doporučilo jak Nejvyšší státní zastupitelství, tak i ministerský odbor dohledu, který ministrovi připravuje doporučení ohledně každého podnětu k podání tohoto mimořádného opravného prostředku.

„Všechny věcné námitky obviněného uplatněné v podnětu k stížnosti pro porušení zákona už navíc posoudil i Ústavní soud a označil je za nedůvodné. Případná stížnost by tak směřovala proti rozhodnutí Ústavního soudu, což není ani formálně přípustné,“ sdělila Čechová.

Podle serveru Novinky.cz bude Kajínkův obhájce žádat pro svého klienta milost u prezidenta Miloše Zemana. Ten už dříve uvedl, že milosti udělovat nebude, zároveň se ale nechal slyšet, že je pro obnovu procesu. Podle něj by Kajínkův případ měl posoudit jiný než plzeňský soud.„ Já bych se přimlouval za to, aby bylo obnoveno řízení s panem Kajínkem, aby pokud možno bylo přeloženo od plzeňského soudu někam jinam, aby se odstranilo podezření z možné zaujatosti tohoto soudu,“ řekl v lednu Zeman televizi Prima family.

Na doživotí odsouzený Kajínek si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993. Vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. 

Stížnost pro porušení zákona v Kajínkově kauze v minulosti podali dva ministři spravedlnosti - Pavel Rychetský a Pavel Němec. Nejvyšší soud obě stížnosti zamítl.