Rodiče je neuživí, končí v dětských domovech

Praha – V České republice přibývá dětí, které rodiče odkládají do dětských domovů nebo kojeneckých ústavů, protože nemají dost peněz na to, aby se o ně postarali. V Klokáncích je takových dětí už polovina, nejčastěji je tu nechávají svobodné nebo rozvedené matky, které často nemají ani na zaplacení nájmu a někdy dokonce samy skončí na ulici. „Řada dětí se dostává do pobytových zařízení z ekonomických důvodů,“ potvrdil ředitel odboru rodiny a ochrany práv dětí MPSV Miroslav Macela.

Víc než polovina z 500 dětí žijících v Klokáncích se do těchto zařízení dostala právě proto, rodiče neměli na jejich výchovu dostatek peněz. Přestože se víc než 70 % z nich nakonec po pár měsících k rodičům vrátí, je pro děti odtržení od rodičů velkým traumatem.

Miroslav Macela:

„To, co chybí, jsou služby a systematická činnost sociálních pracovníků, která by pomohla rodinám řešit tu situaci dřív, než musí děti odložit do těchto zařízení.“

Speciální pedagožka Věra Vojtová ale varuje, že jde o dlouhodobý problém. „Bude tu riziko, že z této populace bude vyrůstat ten, kdo je závislý na pomoci někoho dalšího,“ myslí si Vojtová.

Děti v úschovně (zdroj: ČT24)

Někteří rodiče odkládají děti do dětského domova opravdu až ve chvíli největší nouze, předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková dokonce zažila případ rodiny, která celou zimu stanovala i s patnáctiletým dítětem venku v mrazech. „Málokterý rodič chce bydlet s dítětem pod mostem,“ uvedla Vodičková.

Jsou ale i případy rodin, které berou dětské domovy jako jednoduché řešení situace, když nevědí, jak se o dítě postarat. „Možná podporujeme jejich malou zodpovědnost za jejich život a život jejich dětí,“ varovala před podporou podobných rodičů Vojtová.