Vědeckou radu ÚSTR opustilo všech 15 členů, skončil i náměstek Stehlík

Praha – Z vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) odešlo na protest proti odvolání ředitele Daniela Hermana všech jejích patnáct členů. Rezignoval například profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš nebo Mark Kramer, který učí na Harvardu. Nová šéfka úřadu Pavla Foglová mezitím odvolala a poté i dala výpověď vojenskému historikovi a svému prvnímu náměstkovi Eduardu Stehlíkovi. Ve funkci zřejmě skončí i ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová.

Stehlík ve Studiu ČT24 řekl, že mu Foglová nabídla, aby pokračoval ve funkci 1. náměstka. „Já jsem paní ředitelce řekl, že mojí jedinou podmínkou je, aby protože je prozatímní ředitelkou, nedělala žádné nevratné personální kroky,“ uvedl s tím, že zmínil především ředitelku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou, která je podle něj vynikající archivní odbornicí: „Následně jsem byl z funkce odvolán a byla mi předána výpověď.“ Ředitelka Foglová podle vlastních slov ale nepovažuje personální kroky za nevratné. „Personální kroky jsou vždycky vratné,“ sdělila v reakci bez dalšího komentáře.

Stehlík: „Dalším odvolaným bude pan doktor Pavel Žáček“

Dalším odvolaným bude podle Stehlíka ředitel kanceláře ústavu Pavel Žáček. V průvodním dopise, který Stehlík zřejmě chybně dostal ke svému odvolání, je totiž uvedeno, že se má zdržet jakýchkoli úkonů, které by souvisely s výkonem pravomoci ředitele kanceláře ústavu: „To znamená, že dalším odvolaným bude pan doktor Pavel Žáček.“ Stehlík zároveň odmítl, že by byl ústav zpolitizovaný. „Ať mi někdo přinese jedinou publikaci vydanou ústavem za pět let jeho existence, která by vznikla na politickou objednávku. Taková publikace zkrátka neexistuje,“ dodal s tím, že se na tom shodla i vědecká rada složená ze špičkových odborníků. Všech jejích 15 členů k dnešnímu dni rezignovalo: „Děláme si takovou ostudu v zahraničí, o jaké se nám ani nezdá… U toho opravdu nechci figurovat.“     

Eduard Stehlík: „Dochází ke kompletnímu rozvratu vedení a odvolávání lidí, kteří do této doby kvalitně pracovali, prováděli všechny věci v souladu se zákonem. Přiznám se, že krokům paní ředitelky nerozumím… Ústav pracuje kvalitně, jestliže někdo tvrdí něco jiného, tak by to měl skutečně dokázat. Zatím většina věcí, které zaznívají, jsou lži a zkreslování informací. Je to plivání na práci lidí, kteří tu pracují s velkým nasazením.“

„Odchod pana Stehlíka mě hodně mrzí,“ sdělila Foglová prostřednictvím svého mluvčího. „Je to respektovaná osobnost a počítala jsem s ním. Jenomže nechtěl zůstat ani ve funkci náměstka, ani nechtěl přijmout jiné adekvátní - ředitelské - místo,“ uvedla. „K odborným bodům mé koncepce sice neměl zásadní námitky, ale nesouhlasí třeba s tím, že by měla být odvolána ředitelka Archivu bezpečnostních složek, přestože si váží odborných kvalit paní Ptáčníkové, která by měla nastoupit na její místo,“ dodala Foglová.

Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová: „Především musím říct, že mě mrzí, že členové vědecké rady odstoupili… Stojím před dalším úkolem, se kterým jsem nepočítala, budu muset oslovit a nabídnout spolupráci dalším odborníkům, kteří by byli ochotni a možná v tuto chvíli i odvážní vstoupit do vědecké rady, aby znovu vznikla.“

Kukánová z funkce dobrovolně odejít nehodlá. „Domnívám se, že se v archivu odváděla a odvádí kvalitní a poctivá práce,“ řekla ve Studiu ČT24. V posledních týdnech se ale podle ní někdo pokouší celý koncept práce v archivu zpochybnit.

Lukeš: „Hermana vyhnali pomocí lží a v důsledku konspirace“

Mezi lidmi, kteří odešli z vědecké rady, je i historik a profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš. „Daniel Herman je čestný člověk, který vykonal pro ÚSTR v krátké době veliký kus práce. Je škoda, že ho teď místo poděkováni, které by si zasloužil, vyhnali pomocí lží a v důsledku konspirace,“ uvedl v dopise. Kritici Hermana podle něj překazili slibně se rozvíjející projekt. Je mu také líto, že se jim podařilo ředitele vystrnadit pomocí takových pseudoargumentů, jako že v ústavu „nejsou splňovány základní standardy vědecké práce“. Podotkl, že pod Hermanovým vedením ústav vydal důležité monografie a jeho úspěchy v internacionalizaci ústavu z ÚSTR udělaly v očích zahraničních odborníků respektovanou instituci.

Předsedkyně hlavní rady ústavu Petruška Šustrová na Lukešův odchod namítla, že žije v zahraničí a zprávy o dění v ústavu čerpá pouze z tisku. „Členové vědecké rady zřejmě nechtějí spolupracovat s novou ředitelkou, to je jejich svaté právo, já bych preferovala spíše loajalitu k instituci než k řediteli,“ řekla ve Studiu ČT24. Vědeckou radu opustil i Mark Kramer, který učí na Harvardské Univerzitě. Podle Stehlíka jsou ale oba o situaci v ústavu dokonale informováni: „Naprosto přesně vědí, co se děje.“ 

Vědecká rada se věnuje badatelské a ediční činnosti. Členy schvaluje na návrh ředitele ÚSTR hlavní rada instituce. Členové vědecké rady se například vyjadřují k výroční zprávě a ročním plánům badatelské a ediční činnosti. Funkce člena vědecké rady je na rozdíl od člena hlavní rady neplacená.

Hermana minulý týden odvolala hlavní rada ÚSTR s odůvodněním, že není spokojena s jeho prací. Na jeho místo zvolila překladatelku Pavlu Foglovou. Část vědecké rady poté na protest rezignovala. Foglová povede ústav do doby, než z výběrového řízení vzejde nový ředitel. ODS a ČSSD se kvůli změnám ve vedení ústavu navzájem obviňují z politických tlaků.

Vydáno pod