Jste stále unavení? Může jít o obtížně léčitelné onemocnění

Praha - Rekordně dlouhá zima bez slunečního svitu. I to se podle lékařů podepsalo na nárůstu počtu pacientů s chronickým únavovým syndromem. S obtížně léčitelným onemocněním v Česku bojuje 40 tisíc lidí. A jejich počet stále roste.

Chronický únavový syndrom nejvíce ohrožuje mladé ženy zvyklé podávat vysoké pracovní výkony. Mezi ně patřila i reklamní textařka Klára Koubková. Chronický únavový syndrom jí diagnostikovali před šesti lety. Do té doby aktivní žena najednou usínala u klávesnice a přestala chodit mezi lidi.

„Těmi rizikovými faktory jsou extrémní svědomitost v práci, snaha podávat maximální pracovní výkony bez ohledu na tělesný stav a vyčerpání a neschopnost relaxovat,“ říká Lubomír Novák, internista.

Důležitá je psychika

Právě ve chvílích fyzického vyčerpání se nemoc rozjede naplno. Spouštěcím faktorem může být chřipka, nebo třeba stres v práci. „Současná medicína nemá s únavovým syndromem jasno. Jsou chronické únavové syndromy, které mají fyzickou příčinu – imunitní problémy nebo tak, ale jsou i potíže, které jsou vysloveně psychické,“ říká psychiatr Tomáš Rektor.

„Psychoterapie je důležitá součást, protože jste-li neustále v časovém stresu, máte-li pocit, že nezvládáte svůj život, mění se vám látková výměna. Jinými slovy, žijeme jinak, než jak to odpovídá naší biologické podstatě,“ dodává Novák.

Stav Kláry Koubkové se zlepšil po půlroce léčby. Měla štěstí, že zachytila nemoc v počátcích. A přestože se jí problémy v minulosti několikrát vrátily, už tři roky je úplně zdravá. Pacienti, jejichž únavový stav však trvá déle než rok, mají jen padesátiprocentní šanci na uzdravení.

Chronický únavový syndrom ohrožuje především mladé vytížené ženy (zdroj: ČT24)