Soud zrušil rozsudek za vědomé šíření viru HIV

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek nad Pavlem Sousedíkem, kterého Krajský soud ve Zlíně poslal nepravomocně na osm let do vězení. Muž podle obžaloby vědomě šířil virus HIV. Případ se nyní vrací k novému projednání. Spis zatím neobdrželi všichni účastníci, soudkyně proto nechtěla důvod zrušení verdiktu komentovat.

Zlínský soud poslal letos v únoru Sousedíka na osm let do vězení. Za mřížemi mu původně hrozilo až dvanáct let. Obžaloba tvrdí, že jednoho muže virem nakazil a druhého vystavil riziku nákazy.

To ale obžalovaný odmítá a tvrdí, že partnery o své nemoci předem informoval. U soudu uvedl, že s mladším nakaženým žádný pohlavní styk neměl, nechráněný sex s druhým mužem nicméně přiznal. O nemoci mu ale prý řekl. Už dříve také uvedl, že má těžké zdravotní problémy a nemůže proto nastoupit do vězení. 

Obžalovaný je HIV pozitivní od roku 2005. Státní zástupce ho obžaloval o deset let později. Konkrétně z těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci. Sousedík už dříve u soudu řekl, že se nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě.

Nejde ale o jediný případ vědomého šíření viru HIV v Česku. Ústecký krajský soud například letos v červnu nepravomocně uznal vinným Zdeňka Pfeifera. Odsoudil ho na 11,5 roku vězení. Muž měl podle soudu nechráněný sex s desítkami mužů, o nemoci jim předem neřekl. Dva z nich nakazil, přičemž mladšímu z nich bylo v té době 14 let.

Známý je i případ z letošního března. Krajský soud v Liberci poslal za šíření nakažlivé nemoci a pokusu o těžké ublížení na zdraví na pět let do vězení Rudolfa Martina Nováka. Muž ví o své nemoci od roku 2001, v minulosti byl za podobný čin odsouzen na 3,5 roku vězení.