Kauza Rath: Kott s Pancovou prý chtěli 50 milionů na úplatcích

Praha - Téměř padesát milionů chtěli na úplatcích bývalý poslanec Petr Kott a jeho partnerka, někdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Vyplývá to z obžaloby, kterou v kauze kolem poslance Davida Ratha minulý týden podal státní zástupce Petr Jirát. Podle něj 38 milionů dvojice dostala, zbylých deset už ale převzít nestihla. Policie pár zatkla loni v květnu přímo v jejich domě. Partnerům teď hrozí až 10 let vězení. Zprávu přinesl deník Právo.

Policie dvojici zadržela chvíli poté, co detektivové před tou samou vilou zadrželi i samotného poslance Ratha s krabicí od vína, v níž měl sedm milionů. Ze zmíněné částky, kterou Kott s Pancovou požadovali a také její většinu od několika obviněných podnikatelů dostali, patřil podle všeho výrazný podíl právě Rathovi, napsalo Právo.

Rath si podle obžaloby „nechal slíbit úplatek v celkové výši 22 milionů a 44 tisíc a převzal úplatek ve výši 16 milionů 44 tisíc.“ Podle policie i státního zástupce měli peníze Rathovi předávat právě Kott s Pancovou, kteří jsou nyní obžalováni z pokračujícího zločinu poškození finančních zájmů EU a také ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Kott s Pancovou měli chtít na úplatcích 50 milionů (zdroj: ČT24)

Zatímco poslanec může dostat za přijetí úplatku jako úřední osoba až dvanáct let, oni dva maximálně deset.

Škoda, kterou Rath a jeho spoluobvinění způsobili, se podle Jiráta pohybuje v desítkách milionů korun. Stát a Středočeský kraj už částky na některé zakázky vyplatily. Skupina bude také obžalována z pokusu získat zhruba 300 milionů z evropských dotací. Z těchto peněz však Evropská unie nic nevyplatila, kvůli stíhání bylo vyplácení zastaveno. Do celkové škody pak budou politikovi a jeho kolegům připočítány také výše úplatků.

Podle Jiráta má státní zastupitelství v případu velmi solidní důkazy - jde o odposlechy, listinné materiály a tři velmi podrobné výpovědi spoluobviněné šéfky stavební společnosti Fisa Ivany Salačové.