Outlý: Setkání s občany kampaň je. Doufám, že se prezident bude řídit zákony

Outlý: Očekávám, že se prezident bude řídit zákony (zdroj: ČT24)

Za volební kampaň je třeba považovat všechno, za co se obvykle platí a co současně slouží k propagaci kandidáta. V Interview ČT24 to prohlásil člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Jan Outlý s tím, že z tohoto hlediska jsou kampaní i besedy prezidenta s občany tuzemských měst. Outlý tím odmítl argumentaci Hradu, podle které jsou setkání Miloše Zemana pracovní schůzka, protože se jich účastní i zástupci samospráv.

Oficiální fáze kampaně před prezidentskými volbami, které Česko čekají příští rok v lednu, začala vyhlášením termínu voleb ve sbírce zákonů – čili 28. srpna. Souběžně s tím se ale rozeběhla debata o povaze krajských cest stávajícího prezidenta Miloše Zemana, jejichž součástí jsou i setkání s občany na náměstích českých, moravských a slezských měst. 

Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí upozornil, že je tato setkání potřeba považovat za součást kampaně, protože při nich dochází k prezentaci hradního uchazeče, třebaže za ni Pražský hrad neplatí. 

„Když prezident ukončí pracovní část cesty, která spočívá v setkání s jinými představiteli orgánů veřejné moci nebo institucí, které jsou jimi zřizovány, a pokračuje setkáním s občany, je to už setkání, které má veřejného činitele představit voličům. Seznamují se s jeho názory, postoji, vizí dalšího vládnutí a směřování země – a v tom spočívá volební kampaň,“ doplnil ve vysílání ČT24 člen dohledového úřadu Jan Outlý. 

Mynář: Setkání s občany jsou pracovní schůzka

Pražský hrad se ale takové interpretaci vzpírá. Prezident Zeman již dříve upozornil, že kraje navštěvuje celou dobu výkonu mandátu. „Když jezdím do krajů čtyři a půl roku, tak mě nikdo nebude podezřívat, že si dělám čtyři a půl roku kampaň. Pokud s občany mluvím o jejich problémech, volební kampaň to není,“ citovala hlavu státu Mladá fronta DNES. 

Kancléř Vratislav Mynář potom – rovněž v Interview ČT24 – interpretoval Outlého slova jako neproblematická. „Pakliže se pan prezident setkává s lidmi, kteří jsou veřejně činní, není to bráno jako kampaň, ale jako pracovní cesta. Mohu potvrdit, že na všech setkáních jsou zástupci obcí, obecních zastupitelstev,“ prohlásil. „Nikdy se nejedná jen o setkání s občany. Tím, že jsou tam zastupitelé měst, obcí a krajské samosprávy, je to bráno jako služební cesta.“ 

Outlý: Alibistický výklad

Podle Outlého je ovšem Mynářův výklad alibistický, protože se snaží „přetáčet“ jeho vyjádření. „To, že na setkání s občany sedí také představitelé veřejné moci, neznamená, že se z něj stává pracovní schůzka,“ podotkl.

Nesouhlas vyslovil i se slovy prezidenta Zemana, když prohlásil, že každý politik se určitým způsobem prezentuje před voliči po celou dobu výkonu své funkce – stejně jako prezident celou dobu jezdí do krajů – zákon ale vymezuje speciální období volební kampaně. „V zákoně není žádné hledisko, že pokud to někdo činil dosud, tak kampaň to není,“ uvedl na adresu prezidentových slov.

Současně upozornil, že zákon prezidentovi nijak nezakazuje přijmout setkání s občany – respektive náklady na stavbu pódia a ozvučení – od hostitelských krajů nebo obcí darem. „Jediné, o co jde, je hodnotu zajištění setkání poznamenávat na stránce, kde kandidáti evidují náklady na kampaň, i ve smyslu bezúplatných plnění,“ konstatoval. „Nemohu jinak než očekávat, že se prezident bude řídit zákony.“